Kristiansand: — Vi vil bli ledende på skulptur i Nord-Europa. Det er vårt mål, sier daglig leder ved Agder Kunstnersenter, Linda Voreland. Hun har nå ferdigskrevet forprosjektet til ArtMark Skulpturpark, som kan gjøre Kristiansand om til en spektakulær scene for utvikling og utplassering av skulpturer.

Kunstnere fra inn- og utland skal inviteres til å skape kunst for og i Kristiansand. Betingelsen er at den produseres i samarbeid med regionens egne bedrifter, med lokal arbeidskraft, og med lokale materialer så langt det lar seg gjøre.

— Slik vil vi skape et unikt kunstprosjekt som vil gi lokal stolthet og internasjonal oppmerksomhet, og samtidig bygge og bevare kompetanse og arbeidsplasser, sier Voreland. Perspektivet er langsiktig: Årlige utplasseringer av skulpturer i opp til 50 år.

Søknad

200.000 Cultiva-kroner er brukt på forprosjektet, og en søknad om 1,2 millioner til å begynne arbeidet ligger nå på kulturstiftelsens bord.

Agder Kunstnersenter tenkes som faglig og administrativ drivkraft i arbeidet, og finansieringen tenkes delt mellom offentlige og private aktører.

  • Kunsten skal ikke finansieres av skattebetalernes penger. Vi ser for oss det lokale næringslivet som viktige bidragsytere, og det er mulig å søke midler hos lokale og nasjonale fond, mener Voreland.

Fædrelandsvennens avtroppende redaktør Finn Holmer-Hoven er en av inspiratorene bak ideen som nå kan bli virkelighet. I juli 2002 fyrte han av en av sine velkjente salver under tittelen «Kunst, kultur og sørlandsk kapitalisme»:

«Mens kapitalister andre steder i landet har vært kunstmesener og støttet opp om kunsten og kunstnerne på sine respektive hjemsteder, har sørlandskapitalistenes bidrag til kulturlivet vært donasjoner til altertavler, kristusbilder og trykking av bibler til de fattige i Afrika.»

Og han konkluderte:

«La Kjell Nupen få Odderøya og engasjer ham med frie hender i 20 år for å lage sin Nupen-park. Det ville være et tiltak med flukt over. Da har vi skapt det 21. århundrets Vigelands-anlegg - i Kristiansand.»

Velvilje

Foranledningen var en artikkelserie i samarbeid med Sørlandets Kompetansefond og Cultiva om hva fondenes penger kan brukes til.

Planene som nå foreligger har fått øyenbryn til å heve seg i kunstmiljøer langt utenfor Norges grenser, forteller Linda Voreland, som har 12 års arbeidserfaring med kunst i offentlige rom fra USA.

Planene er langt mer vidtrekkende enn en Nupen-park på Odderøya, selv om Kjell Nupen er tungt inne i prosessen som ressursperson. Offentlige rom i hele kommunen er aktuelle for skulpturparken.

Politikere, kulturdirektøren, teknisk etat, parkvesenet, næringslivsbedrifter, Sørlandets kunnskapspark og kunstneriske konsulenter fra inn- og utland har også vært med i utarbeidelsen av forprosjektet, og Voreland melder om velvilje fra alle hold.

Dersom Cultiva sier ja på sitt møte 13. desember kan arbeidet starte over nyttår:

— Da vil vi nedsette et kunstnerisk råd som skal invitere tre kunstnerne til Kristiansand og introduseres for byens historie, geografi og særegenheter. De skal så utarbeide skisser og modeller som skal godkjennes av det kunstneriske rådet. Deretter må forslagene både til utforming og plassering gå gjennom den nødvendige politiske behandling, sier Voreland.

Publikum

  • Folkemeningen pleier å være nokså sterk rundt kunst i offentlige rom?

  • Vi ønsker at publikum skal delta og få et eierforhold til kunsten. Skisser og planer skal stilles ut og kan debatteres, men noen folkeavstemning er neppe hensiktsmessig, sier Voreland.

Hun ser imidlertid for seg velforeninger som naturlige aktører når skulpturprosjektet etter hvert når de ulike bydelene.