KRISTIANSAND: I dag får Kildens styre den foreløpige kunstplanen til behandling. Der går det fram at kunstutvalget ønsker å gi publikum nye opplevelser allerede på veien over til Odderøya, og foreslår kunst også i fjellskjæringen bak bygget, på bryggekanten, i betonggulvet, i øvre foajé og på taket. Til og med på toalettene kan man risikere å få en overraskelse eller to.

Spennende

Om lag én prosent at Kildens byggekostnader på 1,1 milliarder kroner er øremerket kunst, og kunstutvalgets leder, Terje Roalkvam, har fått Sørlandets største utsmykningsoppdrag i fanget.

— Det er et stort og spennende prosjekt, og Kildens arkitektur åpner for å være ambisiøs også på kunstens vegne, sier han.

— Bygget er skulpturelt i seg selv, og vi må finne kunstuttrykk som spiller på lag med det, sier Roalkvam.

Kunstutvalget har valgt å dele utsmykningen i tre hovedgrupper. Den første omfatter atkomstveiene, fjellskjæringen og atkomstplassen. Felles for disse er at de skaper forventninger til besøket i Kilden, og utvalget ser for seg verk av både lyd-, lys-, og skulpturell karakter.

Konkurranser

For denne delen av utsmykningen foreslår de en åpen idékonkurranse rettet mot norske kunstnere og utenlandske kunstnere med tilknytning til Norge.

Den andre hovedgruppen omfatter den øvre foajeen i andre og tredje etasje med sine skråstilte, bølgende vegger, pluss betonggulvet som strekker seg fra havnekanten og inn i foajeen på grunnplanet.

For denne delen av prosjektet foreslår kunstutvalget åpen prekvalifisering og lukkede konkurranser.

— Her vil vi invitere kunstnere som kan vise til prosjekter som dokumenterer at de er i stand til å gjøre en slik jobb, og lete både nasjonalt og internasjonalt, sier Terje Roalkvam.

Godt besøkt

I den tredje hovedgruppen inngår biscenefoajeen, takflaten og toalettene i første etasje.

— Utsmykning av toalettene er et noe originalt grep?

— Det er i alle fall et godt besøkt sted, og vi synes det kan være fint å få inn noe som byr på overraskelser. Her gis det også rom for humoristiske innslag, humrer Roalkvam.

På taket vil det komme en restaurant med utendørs terrasse, og takflaten blir som en femte vegg sett oppe fra Odderøya. Taket utenfor restauranten er tenkt dekket med singel og knust glass, og kunstutvalget ser for seg et integrert kunstuttrykk der lys og lyssetting spiller en viktig rolle.

Både for biscenefoajeen, toalettene og taket anbefaler utvalget at det gis oppdrag direkte til enkelte kunstnere etter at det er bestemt hvordan kunsten blir på de øvrige områdene i og rundt bygget. Etter at kunstplanen er styrebehandlet i Kilden, skal den styrebehandles i KORO (Kunst i offentlige rom) i februar. Deretter mener kunstutvalget at den første konkurransen kan utlyses i mars.