For de fremmøtte filmentusiastene under kortfilmfestivalen har solen som steiker på utsiden i disse hete tider ingenting å si — det er i mørket det skjer:

GRIMSTAD: På vei sørover til Kristiansand, der Kultur- og kirkeminister Trond Giske i morgen fredag presenterer sin distriktspolitikk med stortingsmeldingen; ”Hjarte for heile landet", hadde statsråden også hjarte til å stoppe i Grimstad for å åpne den 29. kortfilmfestivalen.

— Det er artig å åpne den 29. kortfilmfestivalen. Jeg har vært invitert før, men ikke hatt anledning, sa Giske til salen.

Giske syntes også det passet glimrende å troppe opp på kortfilmfestivalen det samme året som en norsk film, «Sniffer», skrevet og regissert av Bobbie Peers, vant Gullpalmen for beste kortfilm under filmfestivalen i Cannes.

Inspirasjon

— Det er en enorm interesse rundt norsk film. Det er ikke rart at det var en kortfilm som sørget for internasjonal utmerkelse. Jeg håper at gullpalmen kan bli til inspirasjon til å lage flere gode kortfilmer. I tillegg har kortfilmfestivalen gitt oss et unikt kortfilmmiljø her i landet, sa Giske.

Statsråden synes også det er ekstra hyggelig å åpne festivalen nå som Grimstad har fått såkalt knutepunktinstitusjon-status.

— Ikke bare er dette viktig økonomisk for Kortfilmfestivalen, men det kler Grimstad godt.

En av tre er jenter

En tredjedel av filmene som vises på kortfilmfestivalen i år er laget av jenter.

— Undersøkelser viser at 80 prosent av nøkkelposisjoner innen film er besatt av menn. Nå håper jeg at filmfestivalen i sommer kan være med på å vise vei for resten av den norsk filmbransjen, sa Trond Giske.

Flere norske

Kulturministeren uttrykte også et ønske om at andelen norske filmer på kinoen kan økes med årene. Det hadde han også en plan for:

— Det skal skje ved at flere midler tildeles, og at vi blir flinkere til å promotere de filmene som kommer på kino. Kortfilm er en særdeles viktig rekrutteringsarena til andre type filmområder, men står også godt på egne ben med sin egenart og unike form.

Til sammen vil rundt 200 norske og internasjonale kort- og dokumentarfilmer bli vist i løpet av de fem festivaldagene. I de norske konkurransene deltar 54 kortfilmer og 15 lengre dokumenterarer.

Værvarslet for de neste dagene sier at det skal bli sol og varmt vær, men hvem bry seg vel om det? I Grimstad skal en gjeng dedikerte filminteresserte godte seg i kinomørket mens meter på meter med film ruller over det store lerretet.