Sult-pris-vinneren Nils-Øivind Haagensen fra Ålesund er på banen med en ny bok. Denne gangen byr 34-åringen på sine inntrykk fra en måneds togtur gjennom Sør— og Mellom-Europa i fjor sommer, og det i en sjarmerende sjangermosaikk. Her får du dagboknotater, egne og andres dikt, svarthvite snapshots og en dash magisk realisme idet forfatteren metafiktivt leker seg med språkets muligheter - og depper over dets begrensninger.

Følelsen av tristesse kommer enda tydeligere fram i savnet av «jenta mi som ikke er jenta mi lenger». Haagensen har skrevet om kjærligheten før, både i dikt og i romanform. I disse interrailmemoarene har han kjærlighetssorg, og fordi han føler seg som en annen når han reiser, ser han seg selv utenfra, i annenperson.

Mot slutten er han tilbake i jegets verden, samtidig som alle bokas faktiske personer, romanfigurer, filmkarakterer, tegneseriehelter og lignende referanser av inter- og intratekstuell karakter knyttes sammen i en høyere enhet - à la protagonistene i Kieslowskis filmtrilogi «Tre farger».

Haagensen kommer på ingen måte med noen fasitsvar, faktisk stiller han avslutningsvis enda flere spørsmål enn han gjorde i anslaget. Men han har lært av Reisen, og det har leseren også.

Boka er dedisert til «alle som vet at verden er både trist og vakker». Med sitt engasjerende og lettfattelige språk evner Haagensen å utforske begge ytterpunktene.

Rune Stensland

BOK

Møt meg, møt meg, møt meg

Forfatter: Nils-Øivind Haagensen

Reisebok

Forlag: Cappelen