KRISTIANSAND: På Verdens bokdag i går ble Sørlandets litteraturpris delt ut for sjuende gang i Kristiansand. Menneskerettighetsforkjemperen Hege Storhaug, opprinnelig fra Hisøy i Arendal, fikk prisen for debattboka «Men størst av alt er friheten», utgitt av Kagge forlag.

Sørlandske litteraturinteresserte valgte altså sakprosa denne gangen. Juryen hadde tidligere i år funnet fram til fem bøker som folk kunne stemme på, og Storhaug konkurrerte her med fire skjønnlitterære bøker. Flest stemmer av de 929 som ble avgitt, gikk til kontroversielle og stridslystne Storhaug som har skrevet om barn, unge og kvinner med innvandrerbakgrunn som frarøves grunnleggende menneskerettigheter.

Selve prisen på 20.000 kroner ble overrakt henne av Per Inge Torkelsen som ellers sto for underholdningen under arrangementet i Kristiansand folkebibliotek i går.

Folkets røst

I sin takketale sa Hege Storhaug — med adresse til sine svært mange kritikere - at folket skal takkes på det varmeste for å ha stemt fram boka:

— For meg er folkets røst en bekreftelse på hva jeg opplever i hverdagen - etter 15 års arbeid med menneskerettigheter i et innvandrings- og integreringsperspektiv. Det er store bevegelser i folket. Folket lar seg i langt mindre grad dirigere meningsmessig av en rådende intellektuell elite og sentrale medier og politikere som dessverre ofte opptrer som et virkelighetsfjernt meningspoliti. Meningspolitiet er i utakt med folket. Og jeg tror de nødvendige politiske endringene kommer på bordet en dag - nettopp fordi folket vil kreve det. Det er bare et spørsmål om tid, sa hun.

Hun oppdaget et stort engasjement i brede lag av befolkningen etter at boka ble utgitt, fortalte hun i talen. Flere personer gikk sammen om å kjøpe inn et mindre opplag og delte ut bøker til hver eneste politiker på Stortinget, hver eneste i regjeringen, alle i Oslo byråd og Drammen formannskap. Dessuten kjøpte flere inntil 100 eksemplarer som ble delt ut til venner, familie, bekjente og kolleger. Om lag 500 henvendelser har hun fått via e-post, sms og telefon.

Henrettet

— Å skrive boka var en regelrett smertens vei å gå. Jeg innrømmer lett at jeg gråt mang en gang, særlig når jeg gikk opp igjen skjebnen til Anooshe, en afghanskfødt barnebrud som i en periode av sitt korte liv bodde på asylsenter her i Kristiansand. Under oppholdet bestemte hun seg for å benytte seg av den grunnleggende menneskeretten det er å skille seg - en utenkelig rettighet for en barnebrud i Afghanistan. Etter skilsmissen ble sluset i sikkerhet av norske myndigheter til Nordvestlandet. Der ble hun til slutt henrettet utenfor Kristiansund tinghus av eks-mannen, fortalte hun.

Totalitær ideologi

Storhaug avsluttet talen med å påpeke at vårt europeiske demokrati er sårbart: - I dagens Norge og Europa er en ny totalitær ideologi på fremmarsj, islamismen. Europa kjennetegnes ved åpenhet og tillit, både i offentlige institusjoner og i politikken. Nettopp denne åpenheten og tilliten gir islamistiske grupper et godt spillerom for å utbre sine frihetsfiendtlige tanker og verdier. Vi må være på vakt, vi må ikke være naive og overvurdere vår egen styrke. For islamistiske grupper pågår kampen hver dag, og de vinner terreng, sa hun.