KRISTIANSAND: — Sørlandsutstillingen må legges om, sier Christianssands Kunstforenings nye kunstneriske leder, Aage Langhelle.

I formiddag inviterer han til åpning av Sørlandsutstillingen 2007 i Kristiansand, men håper samtidig det er siste gang den vises på «gamlemåten».

— Utstillingen trenger et nytt format, for eksempel ved at det tas utgangspunkt i et spesielt tema, eller at en kurator får frie hender til å forme utstillingen. En tredje mulighet er å ta utgangspunkt i en teknikk, for eksempel tekstil. Mange grep kan tas, men noe må gjøres for å hindre at Sørlandsutstillingen går utfor stupet, sier den frittalende kunstneriske lederen.

HASTER IKKE.

Kunstforeningene som står bak Sørlandsutstillingen, er enige om at den er utdatert og behøver nytt format. Kunstnernes organisasjoner derimot mener at det ikke haster med en omlegging, og uansett hva som skjer, vil kunstnerne at utstillingen fortsatt skal være «en juryert, poenggivende landsdelsutstilling med fri innsendelsesrett».

— Jeg opplever at kunstnerorganisasjonene er bremseklosser. Det haster med å ta nye grep, sier Langhelle, og presiserer at hans uttalelser ikke retter seg mot kunstnerne.

Det er Ap-politiker og ordførerkandidat Mette Gundersen som åpner dagens utstilling, som står til 17. juni.

Langhelle har allerede tatt grep på årets utstilling som tidligere er vist i Skien og Arendal.

— Jeg har tatt meg den frihet å sortere og organisere utstillingen etter teknikker, forklarer han og viser rundt i tegneavdelingen, fotoavdelingen, skulpturavdelingen og så videre.

DEBUTANTER

. Langhelle mener at årets utstilling inneholder flere interessante verker. Personlig liker han videokunsten til årets gjesteutstiller, Helene Kjeldsen, aller best. Utstillingen preges av mange unge debutanter, som i stor grad er nyutdannet fra kunsthøyskoler og akademier. Men det finnes også flere kjente og etablerte kunstnere som Miree Abrahamsen, Olaf Karlsen, Olga Grimsmo Nilsen, Tormod Ropstad, Arne Vilhelm Tellefsen, Rolf Dahle, Marius Martiniussen, Elisabeth Romberg og André Tribbensee.

Tekst: Terje Gitmark Eriksen

terje.eriksen@fvn.no - -38113255