— Jeg grep fatt i disse tingene og kjempet med nebb og klør mot det. Jeg er absolutt helt uenig i at kristne organisasjoner skal inn på kulturbudsjettet, sier kulturstyreleder Randi Haukom i et intervju med kulturmagasinet X-faktor.

Det var i fjor høst den felleskirkelige organisasjonen Ungdom Sammen for Byen kom inn på kulturbudsjettet på bekostning av kutt til Agder Kunstsenter og Kristiansand Kunsthall, og dette var ifølge Haukom et ledd i en hestehandel mellom budsjettpartnerne Høyre, KrF, Frp og PP. Kulturmagasinet X-faktor gis ut av Johan Otto Weisser og Sidsel Jørgensen, og kommer ut fire ganger i året. I det siste nummeret intervjues Randi Haukom under tittelen "Kulturhøyre tatt på senga", og her forteller hun utførlig om hvordan hun opplever livet som kulturstyreleder i en ny koalisjon.

— Tidligere har det ikke vært så mange saker å bråke for, men nå etter det siste valget har det blitt det, sier Haukom til Fædrelandsvennen.

Hun forteller også åpent om "hestehandelen" som førte til at Kristiansand Kunsthall og Agder Kunstsenter fikk kuttet sine bevilgninger med til sammen 200.000 kroner, og til at den kristne organisasjonen Ungdom Sammen for Byen kom inn på kulturbudsjettet med 300.000 kroner.

Ikke til å rikke

— Man lot rett og slett KrF få noe fordi Høyre hadde fått noe på et helt annet sted. Så det var en god gammeldags hestehandel, sier Haukom til X-faktor. Hun forteller om et gruppemøte i Høyre der gruppeleder Hans Otto Lund fikk "enstemmig mandat" til å reforhandle akkurat dette punktet:

— Men svaret fra de andre var nei. Det var ikke til å rikke. Og dette er småpenger, og slik sett bare en markering fra de erkekonservative. Men da jeg gikk inn for å forsøke å finne midler til dette, så var det ikke noe ettersom de kristne organisasjonene hadde vært inne og fått det som var. Det er bekymringsfullt, sier Haukom.

Endringene i kulturbudsjettet vakte oppsikt, og Haukom sier hun opplever det belastende at Høyre får "skylda" for å ha gått med på det koalisjonspartnerne skal ha presset gjennom.

— Det er en dreining vi aldri har sett før. Noen er villige til å gi litt av kulturhøyre på båten for andre ting. Jeg har ikke opplevd før at det foreslås kutt i kulturbudsjettet på denne måten, men det var nok viktig for Frp å sette sitt merke på budsjettet. De er jo motstander av å bevilge penger til voksenkultur som ikke selger seg selv, sier Haukom til Fædrelandsvennen.

Steiler

— Hva var det Høyre hadde fått gjennom som gjorde at dere måtte gi dere på kuttene til Kunstnersenteret og Kunsthallen?

— Det var de 500.000 til kulturskolen og talentutvikling, sier Haukom.

Frps gruppeleder Tor S. Utsogn steiler når han får høre dette:

— Nei, nei, nei! Går du noen år tilbake vil du se at Frp også tidligere har gått inn for penger til kulturskolen. Dette er barn og unge, og det er vi selvsagt helt for å bevilge penger til. Vi er heller ikke generelt imot å gi penger til kultur, sier han.

— Men er det riktig at det var dere som krevde kuttene til kunsthallen og kunstnersenteret?

— Dette er en del av et felles budsjettforslag som vi har blitt enige om, og det er ikke riktig at noen skal ta skylden eller æren for det ene eller det andre. Vi står sammen om dette i koalisjonen, sier Utsogn. Selv om han avviser å kommentere Haukoms beskrivelser ytterligere, medgir han at han er overrasket:

— Du skal ikke tro alt du hører, sier han.

Holder linjen

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) er på linje med Utsogn når det gjelder å ikke kommentere prosessen som Haukom nå gjengir.

— I sammenhenger som dette er vi lojale mot hverandre og går ikke ut med hvem som har fått hva igjennom. Dette er et kompromiss, og det er ryddigst å stå sammen om et budsjett vi er blitt enige om. Samtidig står det selvsagt enhver politiker fritt å si det man ønsker, sier Kristiansen.

Hans Otto Lund, gruppeleder i Høyre, har ikke lyst til å kommentere hva han synes om at partifellen Haukom bryter rekka på denne måten:

— Dette får stå for hennes regning. Vi i koalisjonen har vært tydelige på at budsjettet er noe vi står sammen om, sier Lund.

Selv om Randi Haukom opplever motbakke, ser hun fram til de to siste årene som kulturstyreleder.

— Jeg mener jeg har en viktig jobb å gjøre.

— Har du vurdert å stille deg uavhengig av Høyre i bystyret etter denne motgangen?

— Nei, slett ikke.

— Kommer du til å stille på Høyres valgliste til neste valg?

— Litt tidlig å si, men det tror jeg ikke. Og det har ikke noe med dette å gjøre, men med at jeg synes tolv år får være nok, sier Haukom.