For noen var Egil Eldøens fremføring av "O helga natt" ett av konsertens høydepunkt. Foto: Kjartan Bjelland
Kim André Rysstad (f.v.), Helga Jacobsen og Trym Bjønnes var blant de lokale artistene. De imponerte blant annet med sin versjon av "Et barn er født i Betlehem". Foto: Kjartan Bjelland
Elisabeth Moberg kommer til Kilden på nyåret, i forestillingen "Det perfekte liv". Under torsdagens konsert viste skuespilleren at hun kan synge. Foto: Kjartan Bjelland
Pål Rake fremførte "I Always Cry at Christmas" og "Himmel på jord" under konserten. Foto: Kjartan Bjelland
Solveig Slettahjell sang blant annet "Jul, jul, strålande jul". Foto: Kjartan Bjelland

— Det er et rikt mangfold her i kveld, både i salen og på scenen. Vi har et nasjonalt stjernegalleri, som alle stiller opp gratis, sa Marit Skjærli, virksomhetsleder for Bymisjonens Frivilligsentral, da hun ønsket velkommen til konserten.

De siste årene har Kirkens Bymisjons julekonsert startet julekonsertsesongen i Kristiansand. Og selv om kalenderen fremdeles bare sier november, ble det spredd mye julestemning fra scenen i domkirken torsdag kveld.

Nasjonale stjerner

Tidligere har artister som Tenderleaves, Askil Holm, Marte Wulff, Kirsten Bråten Berg og Hilde Hefte stått på scenen for Bymisjonen i domkirken. I år deltok nasjonale artister og skuespillere som Nils Petter Molvær, Solveig Slettahjell, Helge Jordal, Elisabeth Moberg og Egil Eldøen.— Jeg har et stort kontaktnett, men så fort jeg nevner Bymisjonen, så åpnes det dører. Så stor stjerne og kred har de. I tillegg har de fleste artistene et forhold til Kristiansand, sier Bruce Rasmussen, som stiller frivillig opp som produksjonsansvarlig for konserten.

— Jeg har vært med på «Lys i mørket» i Bergen i mange år, i regi av Kirkens Bymisjon. Der samler vi inn penger til julemiddag til alle de som ikke har det. I år valgte jeg å være med her heller, sier Helge Jordal, som fremførte sin versjon av Tor Åge Bringsværds tekst «De hellige tre narrer».

Helge Jordal fremførte sin versjon av Tor Åge Bringsværds tekst "De hellige tre narrer". Foto: Kjartan Bjelland

300.000 på tre år

Årets konsert var den tredje, og de to foregående konsertene har gitt henholdsvis omtrent 86.000 og 106.000 kroner til Bymisjonens arbeid. Trolig blir årets overskudd rundt 100.000 kroner.

— Vi skal ikke selge alle billettene, vi skal dele også. Alle ansatte og alle frivillige får én billett hver, så selger vi resten, sier Skjærli.

— Men dette betyr mer enn kroner og øre. Det handler om det mangfoldet vi kan invitere til. Det er mange som er her i kveld, som ellers ikke hadde funnet veien til en julekonsert i Domkirken. Det er vakkert å dele noe som er så godt, sier hun.

Knøtte- og juniorkoret fra Kristiansand Frikirke åpnet hele konserten med å komme inn i prosesjon, mens de sang "Jeg er så glad hver julekveld". Foto: Kjartan Bjelland

Trym Bjønnes, Helga Jacobsen og Kim André Rysstad var blant de lokale artistene. De imponerte med trestemt julesang i folketonelandskapet.

— Det er veldig flott som artist å kunne støtte opp om et sånt arbeid. Vi hadde en mini-julekonsertturné i fjor, og ga deler av inntektene til Røde Kors da. Vi har planer om å gjøre en ny turné til neste år, sier trioen, som synes det var stas å dele scene med de nasjonale stjernene.

— Slike artister sier at prosjektet gjør inntrykk, og at det er noe folk ønsker å være med på. Et kvalitetsstempel, sier de.

«Lys i mørket«

Julekonserten markerer starten på Bymisjonens «Lys i mørket»-kampanje. Hver dag i desember er det aktiviteter eller møteplasser av forskjellig art.

— Det frivillige engasjementet har alltid vært en bærebjelke i vårt arbeid. Vi ønsker å gi hverandre mot til å leve, og mot til å tro. Da trenger vi å være en del av et fellesskap, spesielt når livet oppleves krevende, sier Skjærli.

Årets julekonsert var den tredje i rekken i regi av Kirkens Bymisjon, og Kristiansand domkirke var fullsatt årets arrangement. Foto: Kjartan Bjelland