— Jeg skal gjøre noe jeg aldri har gjort før, sier sopran Marianne Andersen. Den engelsk-bosatte norske sopranen skal torsdag for første gang prøve seg på Isoldes "Liebestod" fra "Tristan og Isolde". Den er del av KSOs valentinsprogram, som naturligvis handler om kjærlighet av aller mest dramatiske slag.

— Jeg har ikke sunget dramatisk sopran tidligere, men jeg håper det går bra. Wagners sopraner går ikke så høyt. Dette er Isoldes sang etter at hun har rukket å se Tristan dø, og rollen pleide å være en av Kirsten Flagstads glansnumre, sier Andersen der hun flanerer i Kildens foaje sammen med fiolinsolist Antje Weithaas.

Sko!

— Vet du hva den svenske sopranen Birgit Nilsson svarte da en journalist spurte hva som trengtes for å synge Wagner bra? "Et par gode sko", ler Andersen og ser ned på sine engelske skinn-wellingtons. Hun er for annen gang på rad gjestesolist ved KSOs torsdagskonsert, etter at hun også opptrådte her i januar.

— Jeg kommer gjerne igjen hit mange ganger. Alt er fantastisk, både konserthuset, orkesteret og dirigenten, sier Andersen.

Tyske Weithaas er for sin del i Kristiansand for første gang, etter å ha besøkt Sørlandet tidligere to ganger i anledning kammermusikkfestivalen i Risør.

Drømmekonsert

— Jeg er her for å være med og realisere KSO-dirigent Rolf Guptas drøm om å spille Alban Bergs fiolinkonsert. Han elsker den konserten, og kan hver tone utenat. Det er et veldig vakkert, og nesten transparent stykke, reklamerer Weithaas. Hun har spilt fiolin med de store orkestrene i Europa, Amerika og Asia, og har også tidligere samarbeidet med Rolf Gupta. Alban Bergs fiolinkonsert er skrevet i 1935 med utgangspunkt i tolvtonesystemet.

— Den passer til valentinsdagen fordi den handler om en engel, og også Bergs kjærlighet til den unge Manon Gropius. Hun var datter av Alma Mahler og Walther Gropius, og døde ganske ung. Alban Berg døde jo også like etter at han skrev verket, og du kan nesten høre forutanelsen om dette i komposisjoen, sier Weithaas. Fiolinkonsertens fulle tittel er ”Violinkonzert. Dem Andenken eines Engels”.

Håp

Alban Berg skal ifølge Weithaas ha vært en fullblods valentiner:

— Du kan ikke forstå Alban Berg uten å lese brevene hans. De han skrev til Hanna Fuchs må være det mest romantiske som er skrevet til noen. I andresatsen kan du høre at Manon drar til Paradis, og hele slutten handler om håpet om en fortsettelse et annet sted. Det er det jeg virkelig liker med å dra rundt og spille fiolin: å la folk få høre noe vakkert, sier Antje Weithaas.