Statuen av Camilla Collett er laget av Ingemund Berulvson, og står ved Strandpromenaden i Kristiansand Foto: Torstein Øen

— Camilla Collett har blitt viktig for meg. Det handler ikke minst om livet hun levde, sier Line Baugstø.

Hun velger statuen av Collett ved Strandpromenaden i Kristiansand som sitt favoritt-kunstverk. Denne ble laget av Ingemund Berulvson og reist i 1964 - i anledning 150 årsdagen for Camilla Colletts fødsel året før.

— Den mest berømte statuen av Collett er laget av Gustav Vigeland og står i Slottsparken i Oslo. Der er hun en gammel kvinne inntullet i et sjal, på slutten av livet - og merket av livet. Når det gjelder den i Kristiansand er hun midt i livet, hun har en bok i fanget og sitter og tenker mens hun ser utover sjøen. Det er et fint uttrykk. Hun var jo en intellektuell, og det uttrykker den statuen, sier Baugstø, som også peker trekker fram sitatet som står på sokkelen:

Statuen av Camilla Collett er laget av Ingemund Berulvson, og står ved Strandpromenaden i Kristiansand Foto: Torstein Øen

«Tro er man kun når man er det mot seg selv».Dette utsagnet peker ikke minst på en tung avgjørelse Collett måtte ta da ektemannen døde i 1851. ## Sorg

— Da hun ble enke hadde hun fire små barn, og fikk muligheten til å bli forsørget av svogeren. Det sa hun nei takk til. Og det å forsørge seg selv som enke var nesten umulig den gangen. Dermed måtte hun sette bort barna til slektninger. Fordi, som hun sa: «Jeg må bevare min frihet», forteller Baugstø.

— Det var et valg med store omkostninger, og det visste hun. Det gjorde at hun mistet den nære kontakten med tre av sønnene. Hun hadde stor sorg rundt det, men hun gjorde det for å kunne skrive og leve det livet hun ønsket. Hun levde et ganske morderne liv sett med våre øyne, hun reiste rundt i Europa og forsørget seg selv ved å skrive. Men det hadde sin pris: Usikker økonomi, og at hun mistet det nære forholdet til barna. Det er en viktig historie, synes jeg, som denne statuen minner meg om. I tillegg liker jeg det estetiske - at det er en vakker skulptur, sier forfatter Baugstø, som selv har skrevet bok om forfatteren og kvinnesaksforkjemperen Collett.

— Da jeg skrev boka hadde jeg litt problemer med valget hun tok, jeg kunne jo aldri gjort det samme. Men jeg har aldri trengt å velge. Collett kunne ikke levd som hun ville hvis hun hadde blitt med barna og latt de konservative svogerne styre livet hennes. Den gangen var det dessuten ikke helt uvanlig å vokse opp hos slektninger, sier Baugstø.

Forbilde

Collett, som var født i Kristiansand, døde i Christiania i 1895. Baugstø mener hun lenge var litt glemt, men de siste årene har hun fått en hel del oppmerksomhet.

— I dag mener jeg hun er et verdifullt forbilde. Hennes budskap er at man skal være tro mot seg selv, og det er et viktig budskap også til de unge i dag: Stå imot presset utenfra, selv om det har omkostninger, sier Baugstø.