Det er en pubertetsskildring. Men den kloke og kløktige kriminalforfatter Håkan Nesser kan ikke dy seg: Et kriminaldrama er ved inn i handlingen, slik:

En landskjent håndballspiller, Berra Albertsson, kalt Kanon-Berra, blir funnet død, slått i hjel, sannsynligvis med en slegge, i nærheten av huset Genesaret.

Bitevis avdekkes det at denne håndballspilleren er et egosentrisk, kaldt og maktsykt menneske. Han er forlovet med Ewa Kaludis. Hun er Eriks vikarlærer. Erik er 14 år. Hun kalles Kim Novak og beveger seg i en form for hollywoodsk stråleglans. Selv om hun er ti år eldre enn dem, er alle gutta blindt forelsket i henne. Erik også, med hele pubertetens følelsesregister, ville instinkter og hormonopera syngende i seg.

Eriks bror Henry, betydelig eldre, står også i et spesielt lys: Han har droppet ut av gymnaset, vært til sjøs i et par peridoer og jobbber som frilanser for en avis. Han kjører ei boble som han har døpt Killer. I Eriks øyne er han en blanding av skuespilleren James Dean, forfatteren Jack Kerouac og rockesangeren Ricky Nelson.

Og Erik skal oppdage at broren har et hemmelig forhold til Ewa Kaludis{hellip}.

Eriks mor er kreftsyk og ligger på sykehus. Derfor blir denne sommeren ekstra, og skyggefullt, spesiell. Han og kameraten Edmund blir plassert i sommerhuset Genesaret sammen med broren Henry. Faren må skjøtte arbeidet og har ikke tid til å ta seg av ham.

Pubertetsskildringen er vevd sammen med miljøskildringen. Og miljøskildringen blir også et tidsbilde, et bilde av det tidlige 60-tallet: Jerry Lewis på kino. Ingmar «Ingo» Johansson i bokseringen og i avisene. Elvis på singleplater. Perry Mason på tv. Og Volvo PV på veiene.

Og bokens Jeg, Erik, er et element i miljøskildringen/tidsbildet, hans identitet ses i lys av det.

Det pubertale er fanget presist inn, i korthugne, smidige setninger, setninger med sin indre dynamikk og sine selvlysende bilder.

Tonen, hele ånden, er en legering av ømhet og humor, med innsmett av livsklokskap. Summen blir iblant direkte vakker.

Som helhet er det ingen skjematisk skildring, slik pubertetsromaner ofte kan være. Men derimot bevegelig, bevegende, overrumplende, uforutsigelig.

Konklusjon: Et lite, men kostbart smykke av en roman!

Knut Holt

BOK

Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen

Forfatter: Håkan Nesser

Oversatt fra svensk av Elisabeth Bjørnson

Forlag: Gyldendal