KRISTIANSAND: Tirsdag ble regnskapet for teateret offentliggjort, og der er publikumssvikten i Fjæreheia en viktig årsak til økonomiproblemene.

Bare 6.300 billetter ble solgt av til sammen 13.000 som ble lagt ut for salg. Agder Teater hadde budsjettert med 8000 besøkende.

— Vårt valg er kunstnerisk, og ikke økonomisk motivert. «Antigone» er et viktig stykke. Det handler om enkeltindividet mot statsmakten. Selv om det er skrevet 400 år før Kristus, kan man trekke paralleller til dagens samfunn. Bare se hvordan Bush holderpå. Han er uten vilje til å inngå kompromiss uansett om alt annet går under, sa daværende teatersjef Gunnar Grimstad til Fædrelandsvennen etter at tragedien var et faktum.

— Antigone står for 756.000 kroner av underskuddet. Dette skyldes både billettsvikt og økte utgifter på forestillingen, sier styreleder Kirsten Lindeberg til Fædrelandsvennens nettavis.

Hun sier Fjæreheia egentlig er for dyrt for et lite teater, men at det samtidig er det ypperste teateret har å by på.

— Sommerens oppsetning har hengt i en tynn tråd, men vi får det til, sier Lindeberg.

I løpet av året må teateret dekke inn over en million kroner av underskuddet. Halvparten av underskuddet fra i fjor, og hele underskuddet fra 2002 (på rundt en halv million). Dette fører til at det ikke blir noen større egenproduksjoner til høsten, sier Lindeberg.

Dette skriver hun i en pressemelding:

"Årets resultat skyldes i hovedsak to elementer, sviktende billettinntekter og utgifter knyttet til flytting av verksteder, lager og administrasjon til Marvika. Inntektssvikt på teatrets oppsettinger var særlig merkbar når det gjaldt ”Antigone” i Fjæreheia. Flyttingen til Marvika har betydd en økning av teatrets husleiekostnader på over 100%, og dette har det ikke vært tilstrekkelig budsjettmessig dekning for. Det har likevel vært ledelsens oppfatning at slik flytting var tvingende nødvendig."

Den totale omsetning for 2004 var på nesten 26 millioner kroner og underskuddet ble på over 1,1 millioner kroner. Men teateret sliter med underskudd fra 2002, og samlet underskudd er derfor på 1,7 millioner kroner.

"Konsekvensen for inneværende år er at de økonomiske rammebetingelsene for teatret er meget stramme. Likevel tror vi det skal være mulig å få til et år med mye godt og spennende teater," står det å lese i pressemeldingen.