Administrerende direktør Bentein Baardson sier plassmangelen i Kilden er prekær. Foto: Torgeir Eikeland
Styremøtet som vedtok å fortsette arbeidet mot påbygg: Rundt bordet sitter f.v. Lillian Nepstad, Toril Runden, Gunnar Thon Lossius, Theis Salvesen, Anne Carine Tanum, Bentein Baardson, Per Sigurd Sørensen, Pål Svendsberget og Christian Jørgensen. Foto: Torgeir Eikeland
Dette er påbygget som etter beregningene knapt blir synlig nedenfra. Det finske arkitektfirmaet ALA har godkjent planen. Foto: Ingen

KRISTIANSAND: — Du må opp i Baneheia med stjernekikkert for å få øye på påbygget. Det blir svært lite synlig nedenfra, sa administrerende direktør Bentein Baardson i Kildens styremøte torsdag formiddag. Der fikk styret lagt på bordet administrasjonens forprosjekt til bygging av prøvesaler på taket. Intensjonen er å utvide Kilden med 566,5 kvadratmeter prøvesaler, garderober, lagre og et teknisk rom som skal stå ferdig til bruk innen nyttår 2015. — Dersom styret godkjenner det, vil vi legge byggeprosjektet ut på markedet før jul. Hvis vi er heldige kan byggestart skje rundt påske 2014, og da kan de stå ferdig innen 2015, sa økonomisjef Christian Jørgensen til styret.

Etter en kort diskusjon ga styret grønt lys. Det betyr at 35 millioner kroner settes av til prosjektet. 7 av disse millionene ble bevilget i september av Stiftelsen for store kulturanlegg, mer kjent som "Lille Cultiva". Resten kommer fra Kildens allerede eksisterende lån i kommunalbanken ved at innfrielsen av dette forlenges.

Finsk enighet

Styremedlem Toril Runden spurte om det finske arkitektfirmaet ALA som tegnet Kilden er involvert i prosessen. Det kunne økonomisjef Christian Jørgensen bekrefte:

— De er i alle fall enige i planen, selv om det jo har vært noen harde kamper, sa han.

Arkitekt Juho Grönholm i ALA bekrefter dette overfor Fædrelandsvennen:

— Vi syntes jo det var litt merkelig at man ville bygge på Kilden allerede to år etter ferdigstillelse, men vi har blitt enige om en løsning vi kan leve med. Personlig hadde jeg heller sett at man hadde bygget en ekstra etasje på det tekniske bygget som ligger bak Kilden, sier arkitekten.

Kilden Dialog tar plass

— Kilden Dialog er en viktig årsak til plassmangelen vi nå opplever som prekær. Dette er vårt svar på daværende kulturministers utfordring om å bidra til inkludering og mangfold i kulturlivet, sa Bentein Baardson. Han trakk fram pensjonistkoret Sølvstrupene som ett eksempel på hva Kilden Dialog har fått til.

— Med påbygget får vi plutselig garderobeplass for alle de 130 som er med i koret, eksemplifiserte direktøren.

Store statlige midler

En kanskje like viktig årsak til plassmangelen er driftsmidlene fra kulturdepartementet som har kommet fortere enn ventet og dermed gitt mulighet for mer aktivitet enn forutsett. I 2013 fikk Kilden 104 millioner kroner fra staten, og dette er økt med 4,4 prosent i forslaget til statsbudsjett for 2014. Her er Kilden tilgodesett med 108.721.000 kroner.

Disse var også blant tallene styret fikk seg forelagt torsdag.

Etter administrasjonens prosentberegning vil den statlige bevilgningen utløse penger fra fylke og kommune slik at Kilden i 2014 får offentlig støtte for 155.316.000 kroner.