MELKEBONDE: Terje Birkeland håper å lokke friere til gården sin på Evje. - Det største målet er jo å finne drømmedama, sier han. MELKEBONDE: Terje Birkeland håper å lokke friere til gården sin på Evje. - Det største målet er jo å finne drømmedama, sier han. Foto: TV 2/Espen Solli

Sørlendingenes TV-høst

Disse kjente og til nå ukjente sørlendingene vil du få se på TV i høst.

AGDER: TV-høsten nærmer seg og snart er kanalene i gang med sine store satsinger. I år, som i fjor, er det reality-konseptene som dominerer. Flere av deltakerne i disse er sørlandsfjes vi allerede kjenner til, men noen av dem er mer ukjente, kommende tv-stjerner. En av sørlendingene er også programleder for et av høstens tv-program.

Evje-bonde i "Jakten på kjærligheten"

27. mai starter den tiende sesongen av TV 2s realityserie "Jakten på kjærligheten", der norske single bønder søker livspartner. Seks bønder er plukket ut til presentasjonsprogrammet, og blant dem er Terje Birkeland fra Evje. Kun fire av dem står igjen etter første program.

— Uansett om jeg går videre eller ikke er målet å finne drømmedama, sier Terje til Fædrelandsvennen halvannen uke før første episode.

Han er utvilsomt blitt kjendis i bygda etter det kjent at han skal delta i programmet.

— Jeg kan ikke gå på butikken i Evje uten at folk spør hvordan det går med damene. Men det fine med å være bonde er at jeg kan trekke meg tilbake når jeg vil.

— Er det slitsomt å være kjendis?

— Litt, for jeg liker best å være anonym. Noen av vennene mine sa at de håpet jeg ikke gikk videre, fordi jeg er så sjenert. De var redd det kom til å bli for mye styr for meg, forteller den single bonden.

SKAL VI DANSE: Popstjernen Venke Knutson skal delta i årets "Skal vi danse" på TV2. Hun har uttalt at hun er spent på hvordan det blir å danse til koreografi. Foto: Siv Dolmen

Kjent birkelending i "Skal vi danse"

Hun har fått tilbud om å være med tidligere, men det har aldri vært aktuelt å takke ja før nå. Derfor skal den sørlandske popstjernen Venke Knutson nå delta i årets "Skal vi danse" på TV2, som har premiere i løpet av september.

— Jeg både gleder meg og gruer meg. Jeg gleder meg til å prøve noe nytt og for å se om det finnes en indre ballerina der. Jeg skal gjøre det jeg kan og nyte de to første ukene. Det er vel så lenge man er sikret å være med, har hun tidligere uttalt til Fædrelandsvennen.

— Kan du vinne?

— Jeg skal gjøre alt jeg kan for å gå til topps. Men jeg er realistisk. Jeg er ikke særlig flink, altså. Og jeg er spent på hvordan det blir å danse til koreografi, det har jeg ikke gjort så mye tidligere.

STJERNEKAMP: Helene Bøksle skal delta i årets "Stjernekamp" på NRK. Foto: Mats Johannesen

To sørlendinger i "Stjernekamp"

Både Grimstad-karen Espen Grjotheim og sanger Helene Bøksle skal i høst være med i NRKs storsatsning "Stjernekamp", hvor norske musikere møtes for å konkurrere i ulike musikalske sjangre.

— Jeg gleder meg stort til å delta på "Stjernekamp", og treffe alle deltakerne. Jeg skal bruke sommeren godt på å slappe av og hente styrke. Det kommer til å bli en spennende og hektisk høst, sier Bøksle i en pressemelding.

Det er andre gang Grjotheim deltar i et reality-program.

— Jeg får litt flashback fra ti år tilbake, da jeg var med i den første runden av "Idol", men dette er veldig annerledes, sier han til Fædrelandsvennen.

"Stjernekamp" har premiere i september og vil gå på NRK1 hver lørdag.

PROGRAMLEDER: Siri Tollerød (25) fra Tveit utenfor Kristiansand skal lede jakten etter Norges nye "Top Model" på TV3. Foto: Reidar Kollstad

Programleder fra Tveit

Siri Tollerød (25) fra Tveit utenfor Kristiansand skal lede jakten etter Norges nye "Top Model" når åttende sesong av reality-programmet starter på TV3 i midten av september.

— Vi er veldig fornøyde med å ha fått Siri med på laget. Jeg tror dette vil være med på å styrke programmet, sier informasjonskonsulent i TV3, Line Vee Hanum til VG.

— Det blir spennende, skriver Tollerød i en sms til Fædrelandsvennen.

LOKALE AKTØRER: Farmen bruker lokale aktører som skuespillere i Farmen-universet. Her er slakteren Torfinn. Foto: TV2

"Farmen" i Aust-Agder

Til slutt bør det nevnes at hele Farmen-sesongen 2013 skal spilles inn i Aust-Agder, nærmere bestemt på Berli. Gården ligger idyllisk til blant innsjøer og skoger, på grensen mellom Grimstad og Arendal kommune.

– Det er en kjempefin gård. Vi legger ikke lista lavere for årene. Det er ikke lett å finne gårder som kan toppe de forrige, så vi er veldig glade for at vi får bruke denne. Den har både kystlinje og skog, så her kan deltakerne drive med både skogbruk og fisking, sier en entusiastisk programleder Gaute Grøtta Grav til TV2.no.

FARMEN-GÅRDEN: Farmen-sesongen 2013 skal spilles inn i Aust-Agder, nærmere bestemt på Berli. Gården ligger mellom Grimstad og Arendal kommune.  Foto: TV2

Fremtidens realityprogrammer

Medieviter tror de kjente realitykonseptene vil bestå. Men spår en liten endring.

— Det vil nok bli en endring i hvilke type program som kommer, men jeg tror ikke realitybølgen har nådd taket, hevder medieviter og sosiolog Paul Bjerke.

Han mener programmene for de store massene som Idol, Hver gang vi møtes og Skal vi danse vil bestå, men at det vil bli flere smalere nisjéprogrammer.

— Det vi ser i tv-mediet nå er en stadig sterkere differensiering, med flere tv-kanaler. Vi vil nok se mer ekstreme realitykonsepter etter hvert, rettet mot smalere målgrupper. Men det konseptet som handler om å sette personer i en setting og filme det som skjer vil uansett bestå fordi det gir så mange muligheter, sier han.

Han påpeker at den norske trenden for øyeblikket er å bytte ut vanlige mennesker med kjendiser.

MARKEDET: Hver onsdag spiller Farmen inn episoder fra markedet, der lokale folk fra nærområdet er med som statister. Foto: TV2

— Det å kombinere realitykonseptets styrker med kjendiseffekten er en suksess. Her utnytter man kjendiser til å sikre seg en eller annen form for oppslutning. De kan promotere seg selv. I tillegg har flere programmer klart å trekke på en annen mediestrategi, nemlig det lokale. Gjennom programmer som Idol og Det store korslaget skaper man et lokalt engasjement for de lokale aktørene.

— Men tror du folk aldri får nok av realityprogrammer?

— Så lenge de høye seertallene består, vil hvert fall kanalene fortsette å sende dem. Suksessen er alltid avgjørende.