KRISTIANSAND: – Jeg har aldri gjort noe på norsk før, så dette blir veldig spennende på alle vis. Også er det så ferskt som det kan få blitt, sier Erlend Ropstad. Den oslobosatte venndølen har konsert i Kristiansand under det regionale musikkbransjetreffet Sørveiv lørdag. Der får publikum presentert ti splitter nye Ropstad-låter på norsk. Det var låten han skrev til Vennesla-albumet «Alt av nåde» som inspirerte han til å begynne å skrive på morsmålet. På plata som tar for seg hjembygdas religiøse sangskatter bidro Ropstad med sangen «Huske dæ igjen». Gjennom arbeidet med den knakk han koden for å skrive på norsk.

SATSER PÅ NORSK: Erlend Ropstad har konsert i Kristiansand under musikkbransjetreffet Sørveiv i helga. Der framfører han låter på norsk fra plata som kommer til våren. Ropstad kan også smykke seg med å ha spilt hovedrollen i en film som vant "Best live action short" under verdens største barnefilmfestival i Chicago. Han spilte nemlig faren til gutten i novellefilmen "Himmelen bak huset" som stakk av med den gjeve prisen sist uke. - At filmen vant føles ganske uvirkelig og vi er alle veldig glade og inspirerte. Hvis det kommer et bra prosjekt med bra folk så kunne jeg definitivt tenke meg å prøve meg som skuespiller igjen, sier Erlend Ropstad. Arkivfoto: Kjartan Bjelland Foto: Kjartan Bjelland

– Helt siden jeg ga ut mitt første album for fem år siden har alle spurt meg hvorfor jeg skriver på engelsk. Stadig vekk har jeg kommet over setninger som kan videreutvikles til å bli norske sanger, men jeg måtte finne mitt eget språk for å formidle det først, sier Ropstad.

Fjerne minner

Låtene handler hovedsakelig om Vennesla, hjembygda han flyttet fra som 20-åring. De er fulle av oppvekstskildringer og minner derfra, de aller fleste lystige, et par litt mer dramatiske. Men felles for låtene er at de ikke legger noe imellom. Metaforer og symboler i låtskrivingen er ikke noe for den 37 år gamle venndølen som lover at sangene er rett fra levra på en venndølsk måte. En av tekstene hans går for eksempel slik «. Vi sto i bunnen av en lang bratt bakke og i stedet for å kysse ho sa æ at æ måtte komme meg hjem».

– Jeg skildrer følelser og fjerne minner. Siden jeg ikke har bodd i Vennesla på 17–18 år er det lettere å lage fiksjon og lyrikk enn det ville ha vært hvis jeg hadde hatt en lærerjobb på ungdomsskolen der oppe. Jeg tror avstanden jeg har til bygda hjelper meg i låtskrivingen, sier han.

Album til våren

Planen er å spille inn låtene før jul og gi ut et norskspråklig album til våren.

Nå er Ropstad spent på responsen fra publikum kommende helg. Han spilte et par norske låter på festivaler i sommer og fikk god tilbakemelding.

– Folk applauderte minst 40 prosent mer enn de pleier når jeg synger på engelsk og jeg ble bedt om å synge låtene en gang til, så det lover bra. Det virker som folk liker sangene og kan relatere seg til dem, sier han.

I tillegg til konserten med Erlend Ropstad på Charlies bar lørdag kveld blir det konserter med mer enn 30 andre band og artister under historiens aller første Sørveiv fredag og lørdag. Daglig leder i Sørf, Kjetil Nordhus, håper publikum kjenner sin besøkelsestid og støtter opp om konsertene.

Foto: Julia Marie Naglestad

Delfinale i Zoom

– 150 delegater på bransjetreffet greier ikke fylle opp publikumskapasiteten på de sju scenene vi har. Så det som bestemmer om liveprogrammet blir en suksess eller ei er om folk kommer på konsertene. Disse to kveldene byr på et veldig konsentrert program, kort avstand mellom scenene, rimelige konserter og bra kvalitet, sier Nordhus.

De aller fleste artistene er fra regionen. Her finner vi navn som Sheepy, Vågsbygd Handy, Kim André Rysstad, Moron Police, SHE, Christer Fredriksen, Sassy Kraimspri, Fideli og Hundred Streams for å nevne noen. Fredag og lørdag arrangeres delfinalen i Zoom På Hjørnet. Her spiller fire band hver kveld og ett av dem går videre til landsfinalen.

– Vi er glade for at det passet bra å arrangere Zoom under Sørveiv. Her vil folk få høre åtte av regionens aller beste band, sier Nordhus. Bandene i delfinalen er Evan Seleven, Pål Rake, Wango, The Fect, Manishta, Mads With, Daniel Funk og Captain Radio.