KRISTIANSAND/OSLO : — Vi liker å dyrke patos og det høytidsstemte, og det vil egentlig være selvforklarende for dem som ønsker å være med hva vi driver med, sier Jakhelln. Han er blant stifterne av en ny "utvidet herreklubb" for utøvere av mørk kunst innenfor musikk, billedkunst og litteratur.

— Vi startet som herreklubb, siden vi i utgangspunktet var en kameratgjeng. Men naturligvis er også kvinner velkomne som medlemmer. Vi ønsker å skape et miljø for dette i Norge, hvor utøvere har hatt en tendens til å samle seg i ulike fraksjoner i stedet, sier Jakhelln. Foreningen har vært aktiv siden 2011, men er ennå ikke formelt registrert.

Med utdelingen av Siegfriedprisen til avdøde Stig Sæterbakken har Siegfriedselskapet tatt det første skrittet ut i offentligheten.

Ikke foreningsmenneske

— Stig Sæterbakken var tiltenkt en rolle som æresmedlem i Siegfriedselskapet, men han var selv ikke noe foreningsmenneske. Det er fint å kunne gi ham denne prisen i det samme året som han gikk bort. Vi var mange som reagerte med stor sorg da han tok livet sitt. Det han ga oss av inspirasjon var annerledes enn det noen andre kunne gi, sier Jakhelln. Det var i januar i år den kjente forfatteren Stig Sæterbakken gikk bort, og 17. november mottok enken Elizabeth Sunde prisen på vegne av sin mann.

— Dette har vi gjort i samråd med familien, og det var egentlig en forutsetning for å kunne gjøre det, understreker Jakhelln.

Isbryter

I en pressemelding fra Siegfriedselskapet er Sæterbakken hyllet med følgende ordlyd:

"Stig Sæterbakkens forfatterskap utfordrer den gode smak og utforsker menneskets nattsider. I sitt verk viker ikke Sæterbakken tilbake for selv de vondeste emner og scener. I kraft av sitt eksempel lærte han yngre kunstnere å alltid søke videre, strekke seg lenger og å heve sine krav til seg selv. Individualisten Sæterbakken inspirerte og motiverte de unge i litteraturens svarte fraksjon. Vi minnes Stig Sæterbakken som en isbryter i infernohavet.

Utdelingen fant sted i Emanuel Vigelands mausoleum i Oslo sist lørdag.

— Det er et passende sted fordi det er et sakralt, men samtidig sekulært.

— Har dere noen okkulte opptaksseremonier?

— Nei, vi har ikke det. Vi er en forening for medlemmer av alle religioner.