Hva synes du om pengegaven? Si din mening nederst i saken.

”De bruker en organisasjon som jobber for en utsatt gruppe til egen politisk vinning.

Louis Holbrook, konsertarrangør og artistmanager KRISTIANSAND: — Jeg synes Per Sigurd Sørensen og Mette Gundersen burde skamme seg. De bruker en organisasjon som jobber for en utsatt gruppe til egen politisk vinning, sier konsertarrangør og artistmanager Louis Holbrook.

Han har vært blant dem som har stått for en kritisk debatt rundt kommunens dobling av Team Thoms pengepremie hvis de vant «Det store korslaget», noe de som kjent gjorde og som førte til at Sound of Happiness (SoH) på fredag ble én million kroner rikere.

— Det er en fin gest fra kommunen og jeg unner selvfølgelig både Team Thom og SoH alt godt, men det er alltid like interessant å se hvordan kommunen plutselig greier å finne penger i en eller annen skuff som de kan svi av. 500.000 er for eksempel hele arrangements- og turnéfondet for Kristiansand i ett helt år, og som vi har fått stadige tilbakemeldinger på at det er vanskelig å finne penger til å øke, sier Holbrook.

Uprofesjonelt

Kritikken har også funnet veien inn på Fædrelandsvennens debattsider, og i dag kan vi lese et innlegg av styreleder for Kristiansand kammer- og operakor, Øyvind Svanes Almedal, hvor han blant annet kritiserer kommunen for å være uprofesjonell. Han sier videre at slike pengesummer til enhver tid bør begrunnes og legges inn i et budsjettforslag, som endelig vedtas av bystyret. Ikke deles ut som et resultat av en hendelse i et underholdningsprogram.

— For det første må jeg få frem at kritikken ikke er mot verken Team Thom eller SoH, men av en aktør som ikke burde forvalte sitt pund på grunnlag av et underholdningsprogram. For vår del har vi tidligere fått 50.000 kroner i året av kommunen, men i de siste årene har summen blitt halvert og til neste år får vi ingenting. Dette får selvfølgelig konsekvenser for driften vår, og det oppfattes derfor urettferdig. Jeg synes ikke det er slik kommunen bør jobbe, sier Svanes Almedal.

Misnøye fra før

Kjetil Nordhus, daglig leder i Sørf. (Foto: Kjartan Bjellland)

Kjetil Nordhus i Sørf (interesseorganisasjon og regionalt kompetansesenter for rytmisk musikk) forstår at kulturmiljøet reagerer, og tror frustrasjonen først og fremst kommer av at blant andre Sørf, etter det Nordhus kaller knallharde budsjettforhandlinger, for to måneder siden fikk beskjed fra et samlet politisk miljø at det ikke finnes ekstra kulturmidler å oppdrive noe sted. Han sier videre at SoH er en uskyldig part i dette, og at han tror organisasjonen vil forstå det når de ser debatten— De er i samme situasjon som mange andre aktører som jobber for å skape kulturaktiviteter året rundt, og som sliter med å overleve. Alle bruker utrolig mye tid og ressurser, en jobb som på mange måter er usynlig, på å søke om midler fra ulike instanser i stedet for å jobbe med det man egentlig skal gjøre. Nemlig å skape gode kulturtilbud. Når da kommunen plutselig drar opp 500.000 kroner av lommen i forbindelse med et tv-program, kan det ha fungert som en katalysator for mer frustrasjon siden det allerede er misnøye, sier Nordhus

”Jeg opplever kritikken som surmaga

Mette Gundersen, varaordfører- Surmaga kritikk - Folk må få lov til å kritisere valgene våre, men jeg opplevere kritikken som surmaga. Jeg synes dette er en solskinnshistorie fra ende til annen, sier varaordfører Mette Gundersen.

— Hvilket budsjett kommer de 500.000 kronene fra?

— Jeg kan berolige alle i kulturmiljøet at de ikke tas fra kulturbudsjettet, og at det ikke blir noen kutt i kulturaktivitetene på grunn av dette. Vi har bedt rådmannen å legge det frem i den første tertialrapporten, og det er slettest ikke uvanlig at det gjøres slik, sier Gundersen uten å kunne svare noe mer konkret på hvilket budsjett pengene går inn under.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SEIERSRUS: Gleden var stor da Thom Hell overrakte sjekken på en halv million kroner til Andreas Hall Torgersen og Erling Johansen i Sound of Happiness på lørdag. Gleden er fremdelses like stor, men Johansen kan forstå at gaven skaper reaksjoner. (Foto: Vegard Nekstad) Foto: Vegard Nekstad

Forstår kritikken

Styreleder i Sound of Happiness, Erling Johansen, har forståelse for at aktører i kulturlivet er frustrert over kommunens pengedryss.

— Jeg har registrert debatten, og jeg kan forstå frustrasjonen. En blir utmattet av alle kampene en har kjempet gjennom årene, og møtet med de ulike instansene og tilskuddsordningene kan mange ganger oppleves som bortkastet tid og energi. Kunne de prosessene ha blitt mer effektive og kostnadsbesparende, tror jeg frustrasjonen hadde blitt betydelig mindre, sier Erling Johansen i Sound of Happiness (SoH).