Vetle Kleveland (10) har hovedrollen i kortfilmen. Foto: Vegard Nekstad

KRISTIANSAND: Etter en manuskonkurranse i forbindelse med Barnefilmfestivalen 2009 i Kristiansand kom produsent Kevan Funk og fotograf Benjamin Loeb opp med ideen om å lage en kortfilm på Sørlandet.

– Det er litt kjekt at vi fra idé til produksjon tenkte Kristiansand som innspillingssted. Vi har hatt en rask prosess med preproduksjon på én måned og er nå ferdig med innspillingen, sier hovedansvarlig i Feil Films reklame— og kortfilmavdeling og produsent for filmen, Sebastian Koren, til fvn.no.

– Filmen handler om en gutt på ti år som har en imaginær bestevenn. Vi følger ham på veien mot en voksenverden hvor han mister sin venn, forteller Koren.

– Hovedpersonen oppdager at han endres og ikke lengre er et barn. Han havner i en krise når han oppdager at fantasivennen er borte, forteller regissør Kevan Funk.

Det er dette som er temaet for filmen, som skal bli 20 minutter lang. Filmen er delfinansiert med midler fra Sørnorsk filmsenter og Cultiva.

Ville vise byen

I løpet av en drøy innspillingsuke ble filmscener spilt inn på Presteheia, Odderøya, Sørlandet sykehus Kristiansand, i forskjellige hus og i Dyreparken.

Forskjellige gater i byen er også brukt som locations for å skape ekte sørlandsstemning.

– Scriptet ble skrevet ut fra at de visste hvordan de ville ha det. De ville ha med Dyreparken, naturen og hvordan byen er, sier Koren.

Lokale skuespillere

I hovedrollen spiller Vetle Kleveland (10) og Adam Eftevaag (8). Vetle er kjent fra teatermiljøet i byen, mens Adam har erfaring i flere filmer, deriblant Yohan.

Gjennom uka innspillingen foregikk, måtte guttene kjempe seg gjennom lange dager. Da Kleveland møtte fvn.no under siste innspillingsdag, holdt lå han i en sykeseng ved omsorgssenteret på Presteheia. Rollefiguren hans, Johan, ble funnet nedkjølt i skogen etter en natt hvor han hadde sett etter fantasivennen sin.

– Det har vært utrolig gøy og utrolig slitsomt. Slitsomt har det vært fordi det er så mange ”takes”. Vi må gjøre det samme mange ganger, forteller 10-åringen om hvordan innspillingsperioden har forløpt.

– Hva er forskjellen fra teater?

– Det er egentlig overraskende annerledes. Teater må man kunne utenat, men på film må man ikke kunne alt, sier 10-åringen.

Skuespilleren bak den imaginære vennen i filmen, Adam Eftevaag, kjente han fra før gjennom teaterforestillingen ”Like til Betlehem”. Skuespillerne Dag Hagen, Per Kullerud og Laura Chr. Brøvig medvirker også i filmen.

Til flere festivaler

Filmen har anslått premiere på filmfestivalen i Toronto i september. I tillegg skal filmen vises på festivaler i Berlin, Venezia, Toronto, Oslo, Bergen, Grimstad og Kristiansand.