KRISTIANSAND : — Vi syntes vi skulle være litt bramfrie og sende en hilsen til ministrene fra Norge og Kristiansand. Det er jo tross alt her Orkester Norden har hatt tilhold de siste årene, sier Katrine Ganer Skaug, som er leder i Orkester Norden. Hilsenen hun snakker om er stykket "Fanitullen" som fiolinist Marin Stallemo Bakke fra Kristiansand starter showet med foran alle Nordens regjeringer i Finlandiahallen i Helsinki onsdag.

Anledningen er utdelingen av "de nordiske nobelprisene", nemlig Nordisk Råds priser for miljø, musikk og film. De deles ut i forbindelse med den årlige samlingen i Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd som denne uka er lagt til Helsinki. 45 strykerinstrumentalister fra Orkester Norden skal både starte og avslutte utdelingen foran ministre og regjeringsmedlemmer fra alle de nordiske landene. Noe av repertoaret ble presentert i Kilden i Kristiansand under Orkester Nordens samling og konsert i august. Deltagerne er mellom 15 og 25 år gamle.

En million kroner

UTSTILLINGSVINDU: Orkester Norden får vist seg fram for Nordens toppolitikere i dag. Her er orkesteret samlet i Kilden i august. Foto: Jon Anders Skau

Det er Nordisk Ministerråd som i all hovedsak finansierer Orkester Norden som samler ungdommer fra åtte baltiske og nordiske land hvert år. Den årlige tildelingen er på en million danske kroner.— Uten dem hadde vi ikke eksistert, sier Katrine Ganer Skaug.

Det er Marin Stallemo Bakke fra Vågsbygd videregående skole, Fredrik Blikseng (student UiA) og Audun Ramo (frilanser) som representerer Kristiansand blant de 45 musikerne på scenen i Finlandiahallen onsdag.

Orkester Norden har spilt en gang tidligere i Helsinki for Nordisk Råd. Det skjedde i 2005 ved rådets femtiårsjubileum i 2005. Da var Åse Kleveland konferansier, mens denne gangen har den finske tv-stjernen Baba Lybeck fått denne jobben.

Kjemi

Dirigent for anledningen er Atle Sponberg, som er konsertmester for Kringkastingsorkesteret.

— Vi mener jo selv vi er unike, og det er meningen at orkesteret skal presentere det ypperste av nordisk, kulturelt samarbeid. Mens det kanskje vitses litt med det nordiske politiske samarbeidet etter at EU ble så sterkt som det har blitt, fungerer det alltid godt på det kulturelle plan, sier Ganer Skaug.

— Det oppstår en spesiell kjemi fordi vi er forskjellige og like på samme tid. Vi har felles kulturforståelse og felles repertoar, sier Ganer Skaug. Repertoaret i Finlandiahallen onsdag består for øvrig av verker av Edvard Grieg, Arvo Pärt og Johan Halvorsen.