KRISTIANSAND: I Fædrelandsvennen mandag oppfordret forfatterne Terje Dragseth, Nils Christian Moe-Repstad, Sigurd Tenningen, Pål Gitmark Eriksen og Cornelius Jakhelln byens kulturaktører til å boikotte Cultiva.

De er kritiske til stiftelsens nye satsing på barn og unge og uttalte blant annet følgende: «De som skal kvalifisere til videre støtte i denne byen må nå begynne å produsere barnekultur. Man må legge om sin kunstneriske virksomhet. Vi håper styret forstår at de ikke har vår tillit og går av».

– Så langt er det ganske få forfattere som har gått i bresjen for dette, og på dette tidspunktet synes jeg det er litt problematisk å svare. Jeg prøver nå å undersøke litt mer hva de synes er så galt, sier Øystein Lønn.

Han har selv vært forfatter i 45 år og sendt mange søknader. Han synes det er trist med kritikken av styret.

— Liker det ikke

– Når man i blant får presseoppslag om at Cultiva bør nedlegges, så er det klart at jeg tenker på det. Jeg liker selvfølgelig ikke at flere mener styret bør gå, sier Lønn.

Han minner om at det også ble ramaskrik for fem-seks år siden da Cultiva offentliggjorde at de skulle satse på institusjoner som Sørf (den gang Rock City), Sørnorsk Filmsenter, festivaler og Norsk forfattersentrum.

– Nå har denne satsingen plutselig blitt veldig smart, i alle fall hørtes det sånn ut i boikott-oppropet som gikk ut. Jeg mener det har noe med de signalene som sendes ut fra dem som ikke har så mye godt å si og mene om Cultiva.

– Mener du at de som står bak oppropet ville ha reagert uansett hvilken strategi dere hadde lansert?

– Nei, det har jeg ikke sagt.

Har lyttet intenst

I Fædrelandsvennen i går var daglig leder i Sørf, Kjetil Nordhus, kritisk til at aktørene som ble invitert av stiftelsen til å være referansegrupper, ikke har blitt hørt. Ifølge Nordhus konkluderte minst to av totalt tre referansegrupper med helt andre ting enn det som ble resultatet. Han uttalte at han synes det er merkelig at alle poengene som kom fram i referansegruppene er totalt oversett.

– I hvor stor grad har dere lyttet til de synspunktene som kom fram i de tre referansegruppene?

– Nei, nå synes jeg vi har snakket nok. Flott om du sender meg saken.

– Jeg vil ha svar på dette spørsmålet først. I hvor stor grad har dere lyttet til de synspunktene som kom fram i referansegruppene?

– Vi har lyttet intenst. Hør nå her. Prøv å skjønn at vi lytter intenst til det de sier, og så er det noen som er uenig. Dette foregår ved flertallsavgjørelser. Jeg kan ikke svare konkret på de ulike innspillene for det har jeg ikke her. Uansett ligger det i denne strategidebatten at det har vært lyttet intenst til de gruppene sier, og så er det noen som har vært uenig og noen enig i etterkant.

Ønsket å satse på billedkunst

– Har du vært enig i den nye strategien hele veien?

– Det har ingenting med saken å gjøre. Valget av strategi var en demokratisk avgjørelse med et flertall og et mindretall, sier Øystein Lønn før han utdyper:

– Selv mente jeg det burde ha blitt satset på billedkunst. Og årsaken til det er ganske innlysende. Vi har satset på litteratur, musikk og film så nå synes jeg det var billedkunstnerne sin tur.

Kreative mennesker

I oppropet reagerer de fem forfatterne på styrets nye arbeidsform, der man i liten grad vil basere driften på søknader. I stedet skal Cultiva selv definere de prosessene, prosjektene og tiltakene som skal støttes. Øystein Lønn sier stiftelsen ønsker å se hvordan den nye tildelingsmetoden fungerer, før de vurderer andre metoder.

– Den tilbakevendende kritikken mot Cultiva fra dag én har vært at søknadsprosessen har vært for tungvinn. Kritikken mot den har vært massiv, men nå virker det som det er ønskelig å gå tilbake til denne måten å gjøre det på. Uansett er det ikke Cultiva sitt styre som skal initiere nye prosjekter. Ideene skal selvsagt komme fra kreative mennesker, fastslår Øystein Lønn.

Fædrelandsvennen har ikke lyktes med å få kommentarer verken fra styreleder Ansgar Gabrielsen eller administrerende direktør Erling Valvik. Ansgar Gabrielsen har tidligere opplyst om at han er utenlands og ikke tilgjengelig for kommentar før 23. mai.