Nintendo DS

Myst

Utgiver: Midway

Genre: Eventyr

Plattformer: Kun DS, andre versjoner finnes til ulike formater

PEGI: 3+

Hvis man ser bort fra Sam & Max-serien, har de beste pek og klikk-eventyrspillene den siste tiden kommet til DS. Med spill som Hotel Dusk og Phoenix Wright har genren fått nytt liv.

Nå kommer det et nytt spill i samme gate, en ny versjon av Myst, et spill som opprinnelig ble utgitt på Mac og PC i 1993. Myst-serien har solgt over 12 millioner eksemplarer så langt, og appellert til folk som liker at dataspill går stille og rolig for seg. Spillet skiller seg nemlig markant ut fra nesten alle andre dataspill ved at det er totalt blottet for action. Her treffer du ingen fiender, det er ingenting som må gjøres i et bestemt tempo og det er ikke mulig å dø. Grafikken er satt sammen av stillbilder du klikker på for å flytte deg noen meter bortover.

Hva var det så som gjorde dette spillet så populært for 15 år siden? Uten tvil den meditative stemningen du ble satt i ved å spille. Mysts verden er et vakkert sted med merkelig teknologi og mystiske oppgaver som må løses for å komme seg videre. Selve opplevelsen lå i å la seg rive med i de fantastiske landskapene, og i kjenne roen det ga å drive rundt i et fremmed landskap du skulle ønske eksisterte i virkeligheten.

Men på DS blir det helt feil. Skjermen er altfor liten til å fremkalle stemningen fra PC-versjonen. Hele poenget med spillet var at det var pent å se på, og grafikken her greier rett og slett ikke å gjøre jobben. Det litt saktmodige tempoet i spillet er også borte. Du kan i prinsippet flytte deg rundt så fort du greier å trykke med stylusen, og resultatet er rett og slett litt stressende. At selve klikkingen er langt fra optimal, og at du stadig må lete deg frem til steder du må trykke som burde vært åpenbare, gjør ikke saken bedre.

Dette spillet er utelukkende for de mest ihuga Myst-tilhengerne, men sannsynligvis kommer heller ikke denne gjengen til å sette særlig pris på Myst til DS. Styr unna.

TORE SAND