Denne filmen er signert den 37-årige libanesiske Nadine Labaki, hun spiller også en av hovedrollene. Hun har kun to helaftens spilleflmer bak seg, hennes første, "Karamell", ble godt mottatt i Norge for få år siden.

" Hva gjør vi nå?" makter å føre makrokosmos ned til mikrokosmos: All uro og konflikter, all splid, uforsonlighet og drap mellom kristne og muslimer i Midt-Østen, klarer Nadine Labaki å fremstille gjennom hendelser i "en liten landsby under en grusom sol", som det heter i filmens innledning.

Denne tragedien makter hun å fremstille skarpt og poengtert i en form som sømløst kombinerer komedie og tragedie, med innslag av en billedpoesi som høyner historien og utvider perspektivet, samtidig som hun stykker filmen opp med noe nær lystige musikalinnslag. Og det uten å miste tragedien som ulmer i bunn av syne. Kort sagt: Det er begavet gjort!

Det hele er stramt regissert, likevel grasiøst, det er som å se en meget talentfull trapeskunstner i arbeid. Samtlige skuespillere markerer seg med stort temperament og intensitet. Ikke minst filmens regissør og manusforfatter, Nadine Labaki. Stolthet, styrke og sarthet forenes elegant i hennes skikkelse Amale.

Her en flik av filmens utgangspunkt: En dag er moskeen full av geiter og nesten samtidig er døpefonten full av kyllingblod. Landsbyens fredelige sameksistens slår brått sprekker og man skuler på hverandre. Nytt hat, parret med gammelt hat, blusser. Når så en ung gutt blir drept av en villfaren kule, riktignok utenfor landsbyen, hører de libanesiske kvinnene i begge leire krigstrommene dunke.

Og da: En kreativitet for å bevare roen og freden i landsbyen, utløses i kvinnene. De blir fulle av list og løgn. De legger slagplaner, planer som innbefatter hasjkaker og innføring av russiske "danserinner".

Igjen: Denne barokke og drabelige komedien taper aldri filmens tragiske element av syne. Og dét er kanskje det mest bemerkelsesverdige med dette rike, varme og intelligente verket, et verk som i sin sammensmeltning av både form og tone, oppleves som noe nær den filmatiske totalopplevelse.

"Hva gjør vi nå?" vant juryprisen ved Kosmorama Trondheim internasjonale Filmfestival nylig, den har tidligere vunnet publikumsprisen ved Film fra Sør og ved Toronto Film Festival.