Siden 1990-tallet har Kaptein Sabeltann i Kristiansand Dyrepark samlet inn og tatt vare på smokker fra barn som lover å slutte med den. Nå har parken gått til anskaffelse av det som ifølge Guinness rekordbok er verdens største skattekiste for å romme alle smokkene. Kisten er overtatt fra Strand Hotel Fevik, der den for tre år siden ble godkjent av Guinness som verdens største.

Til åpningen av kisten 23. juni vil selveste Kaptein Sabeltann i Terje Formoes figur ta imot smokkene.

— Vi har skattekiste på skattekiste proppfull av smokker. Vi får de i posten fra hele landet, og barn leverer til Sabeltanns «Smokkarium», sier Formoe til fvn.no.

Neste mandag skal altså alle de små kistene være flyttet inn i den store kisten, som er 2,4 meter høy og bred, 4 meter lang og veier 400 kilo. Formoe, som kun forvandler seg til Kaptein Sabeltann et par ganger i året, gleder seg til å ta imot smokker.

— Det gjør det lettere for barn å slutte med smokk, og også for foreldrene, kanskje. Kaptein Sabeltann lover å passe på smokkene for de, sier han.

Og han innrømmer at han savner å være Kaptein Sabeltann.

— Det er noen ganger det kribler og jeg får lyst. Å spille foran et par tusen mennesker er omtrent som en rockekonsert, og jeg misunner de det. Men jeg savner ikke alle prøvene, sier Formoe og ler.

I 2010 er det ti år siden Formoe sluttet å spille i sommerforestillingene i Dyreparken, og tyve år siden første forestilling. Sabeltanns «far» innrømmer at han har tenkt tanken å spille kapteinen selv i jubileumsåret.

— Noen ganger lurer jeg på om jeg skulle spille under 20-årsjubileet. Men jeg åpner vel ikke akkurat for det, sier han lurt.