KVINESDAL: – Immortal er det siste bandet folk vil høre når verden går under. Vi er soundtracket til dommedag, sier vokalist og gitarist Olve Eikemo (37), bedre kjent som Abbath Doom Occulta.

Dermed setter han standarden for hva festivalfolket i Kvinesdal får servert i kveld. Immortal er kjent for å være et heftig liveband med en tiltrekning mot elementer som kan få selv den mest erfarne brannmann til å tviholde nervøst rundt brannslangen.

– Hva publikum kan forvente seg, kommer helt an på brannvesenet. Hvis det ikke er for tørt, blir det pyro, men vi skal uansett levere vårt. Det vi er best på, konstaterer Abbath.

Ikke i bås

I juni mottok Immortal prisen for «Best Underground Band» på Metal Hammer´s Golden Gods Award i London. Musikken deres defineres ofte som black metal, men selv har ikke Immortal noe behov for å sette uttrykket de har blitt viden kjent for i bås.

– Vi har holdt på en god stund nå. Death metalbegrepet var noe vi brukte for 20 år siden, enkelt og greit for å distansere oss fra folk med bermudashortser og rosa basser. Vi hadde vårt eget opplegg, og i dag er vi bare Immortal, forklarer vokalisten.

Deres siste album, «All shall fall», fikk svært gode kritikker, men Abbath og resten av bandet bryr seg på ingen måte om terningkast.

– Alt handler om substans. Noen skjønner hva vi holder på med, og vi skjønner dem. Immortal er ikke en trend. Vi har holdt på i 20 år, og tro meg … Alt fram til nå har vært et vorspiel. Bare hør på navnet vårt da. Immortal. Udødelig. Jeg skjønner ikke hvorfor ingen andre band tenkte på det navnet før oss, sier Abbath.

Tok pause

Åtte studioalbum har det blitt siden 1992, og Immortal har bygd opp en stor tilhengerskare i både inn— og utland. Bandet har hele veien jobbet målrettet, men bestemte seg i 2003 for å ta en pause.

– Vi kunne fortsatt, men pausen var viktig. I stedet for å brenne seg helt ut, kan det være smart å ta et steg tilbake. Dette er tross alt bandet vårt. Det vi har ofret oss for. Det ligger i sjelen, hjertet og blodet.

I 2007 var pausen et tilbakelagt stadium, og Abbath forteller at en EP er rett rundt hjørnet. Nytt album kommer etter all sannsynlighet i 2012. – Det er en mini-EP med nye versjoner av fem låter fra de fire første platene våre. Vi liker dem veldig godt, og føler at de fortjener en ny sjanse. Vi arbeider også med et nytt album, men jeg tviler på at den kommer til neste år. 2012 er nok det mest aktuelle.