– Dette er brudd på skjenkebevillingen og er veldig alvorlig, sier arendalsordfører Torill Rolstad Larsen. Nå krever hun at Hovefestivalen skjerper rutinene sine, etter at mange mindreårige har fått tak i «skjenkebånd» som gir dem tilgang til øl og vin under festivalen.

– Kan det få konsekvenser for festivalens skjenkebevilling?

– Hvis ikke festivalledelsen tar problemet på alvor og gjør noe med det, så kan det få konsekvenser. De klarer vel ikke å gjøre noe med det i år, men jeg skal ringe dem med en gang, svarer hun.

16-årsgrense i år

Aldersgrensen for å ligge på Hove-campen er 16 år. I tillegg til at mindreårige drikker øl andre kjøper for dem, har Fædrelandsvennen møtt flere som har skaffet seg skjenkebånd rundt håndleddet. På festivalcampingen er det et vanlig syn å se mindreårige sitte og drikke øl med gule armbånd rundt håndleddet.

– Jeg har brukt fetteren min sin legitimasjon. Vi ligner egentlig ikke så mye, men det gikk greit, sier en 16-år gammel gutt og viser fram det gule skjenkebåndet.

Ungdommene vi møter har brukt andres legitimasjon, men vi blir også fortalt om flere andre måter mindreårige skaffer seg adgang til båndene. Kompiser og venninner av mindreårige passer blant annet på at båndet ikke blir festet for stramt slik at de kan dra det av hånden og låne det bort til sine yngre venner. Ei jente vi pratet med hadde til og med vist sin egen legitimasjon som viser at hun ikke fyller 18 år før om to måneder og fått utlevert skjenkebånd.

18-årsgrense?

Ordfører i Arendal Torill Rolstad Larsen sier det er første gangen hun hører om dette, men at hun straks vil ta det opp med festivalledelsen.

– Vil du presse på for å heve aldersgrensen på festivalen?

– Ja, hvis det er den eneste måten å unngå at mindreårige drikker. Vi kan ikke ha det sånn, og jeg tar dette veldig alvorlig, svarer ordføreren.

– Tar det på alvor

Hovefestivalens koordinator, Ian Donaldson, vil ikke snakke om en mulig heving av aldersgrensen til neste år.

– Det kan jeg ikke kommentere før jeg har snakket med ordføreren. Jeg tar gjerne en prat med henne. Men jeg må understreke at vi ikke tar lett på dette. Foreldre sender barna sine hit, og de overlater ansvaret for deres sikkerhet til oss. Det er et stort ansvar, og vi gjør det vi kan for å sørge for at vi ikke skuffer dem. I tillegg til å sjekke skjenkebåndene der vi selger øl, har vi egne folk som går rundt på hele festivalområdet og følger med. Ser de noen uten skjenkebånd som drikker, griper de inn, lover han.

Kommunens ansvar

– Jeg har selv vært ute på området der, og jeg synes det er mye fyll, sier Jan Sverre Krogstad, politistasjonsmester ved politikammeret i Arendal.

– Men vi har ingen mulighet til å kontrollere alderen på 20.000 mennesker, og det er heller ikke vårt ansvar. Det er kommunen som deler ut skjenkebevillinger, og det er de som skal kontrollere at reglene blir overholdt.

UTSLÅTT: Det er ikke et uvanlig syn å se unge mennesker helt utslått på Hove-campen. FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Foto: Kristin Ellefsen