— Nasjonalretten blir røde pølser i lompe, erklærte den selvbestaltede unionsgrunnleggeren Thorbjørn Reuter Christiansen på Agder Kunstsenter fredag kveld. Der åpnet han den nye utstillingen «Norsk-Dansk Union» (NDU) foran et trettitalls mennesker.

Fyrstikkesken med Tordenskjold er ifølge Christiansen det eneste minnet som er igjen fra den forrige dansk-norske unionen. Foto: Tore André Baardsen

Danske Christiansen markerte seg i fjor med performanceprosjektet «Den Mobile Megafon». Da forsøkte han å få blyge kristiansandere til å ytre seg på en talerstol han slepte gjennom Markensgate. Også NDU-prosjektet er egnet til å more, og det var mange brede flir blant tilhørerne da Christiansen holdt sin innledning om unionen.— Danmark går ut av EU og slutter seg til Norge i en ny union. Det er viktig å stå sammen og være sterke, små land, nå som det kan bli konflikter med Russland i nordområdene, sa han og pekte på unionskartet hvor Grønland og Svalbard er tydelige størrelser.

Noen formell eller reell makt later det ikke til at Christiansen har tiltenkt seg selv, og lovverket virker åpent for tolkning:

Grunnlovsspaghetti

— Her har vi kjørt den danske og den norske grunnloven gjennom en papirshredder, slik at vi kan servere ny-shreddet grunnlovsspaghetti, sa han og pekte på en celluloserik middagsrett som var anordnet med kniv og gaffel i en monter.

— Vil den nye statsdannelsen kunne ønske Dalai Lama velkommen, spurte Fædrelandsvennen.

NDU har egne pengesedler. Megafonen på 20-kroningen symboliserer ytringsfrihet. Foto: Tore André Baardsen

— Nu, selvfølgelig. Vi har da ytringsfrihet, slo Christiansen fast.Ut fra den sentrale beliggenheten finner han Kristiansand naturlig som hovedstad, og det er også herfra den nye broen til broderfolket i sør skal starte.

— Broen skal finansieres med bompenger. Den skal ha sykkelsti beskyttet av pleksiglass, og det blir pølsestasjoner underveis, forklarte han.

Prinsesser

NDUs nasjonaldag har han lagt til 9. mai.

— Da skal jeg gå i tog og ta det første spadestikket til broen nederst i Festningsgaten, så får vi se hvordan det utvikler seg videre. Tilfeldigvis er også kronprinsesse Mette-Marit og danske prinsesse Mary her i byen den dagen, så jeg skal forsøke å få hilse på dem når de kommer ut av Domkirken, fortalte Christiansen.

Nasjonalretten ble servert på kunstsenteret fredag. Litografiet er blitt til med assistanse av Roald Andersen d.y. Foto: Tore André Baardsen

Presentasjonen kulminerte med fremføringen av NDUs nasjonalhymne, som til forveksling er (meget) lik barnesangen «Olle Bolle».Versjonen Thorbjørn Reuter Christiansen ga til beste var imidlertid akkompagnert med instrumentet theremin, og den skilte seg trolig en god del fra det de fleste har hørt tidligere noe sted.

Pølsetrøbbel

— Dette er sangen jeg synger for min tre år gamle sønn når han skal legge seg. Han snakker norsk etter at vi har bodd her siden 2012, og det er han som har inspirert dette prosjektet, forklarte Christiansen.

I tillegg til de obligatoriske vernissage-glassene med sprudlevin, ble publikum bydd på NDUs nasjonalrett.

— Men det har skjedd en feil med pølsene, hvisket Christiansen til Fædrelandsvennen.

— De fikk ikke tak i røde, så nå prøver vi å sette farge på dem med rødbetsaft.