Denne helga kokte det over for forfatter Gaute Heivoll etter at han hadde lest Aftenpostens anmeldelse av hans nye novellesamling, «Øksa og ishavet».

— Harselerende

«Aftenpostens anmelder Atle Christiansen hevder at jeg skriver noveller «helt uten dikterisk kraft». Jeg har hørt mye om min skriving opp gjennom årene, og som forfatter bør man ikke ta til motmæle, men hans omtale av «Øksa og ishavet» er noe av det mest harselerende, nedlatende og stupide jeg har sett. Det er tydelig at denne mannen har en sterk motvilje mot alt jeg skriver (og har skrevet). Spørsmålet er hvorfor Aftenposten setter ham til å anmelde mine bøker år etter år?»

Denne kommentaren skrev Heivoll på sin Facebook-side etter å ha lest Atle Christiansens anmeldelse av «Øksa og ishavet».

"Språket putrer av gårde helt uten flukt og fantasi" skriver Atle Christiansen i sin anmeldelse av "Øksa og ishavet". Foto: ARKIVFOTO

Christiansen jobber i Mediepartner i Kristiansand og anmelder litteratur for Aftenposten. I sin anmeldelse av «Øksa og ishavet» skriver han blant annet at Heivolls nye noveller er fantasiløse.

— Fantasiløse noveller

Heivoll selv ønsker ikke å utdype saken ovenfor Fædrelandsvennen:

— Jeg har ingen kommentar utover det som står der, men kommentarene under taler jo for seg. Ellers henviser jeg til min redaktør Mattis Øybø, skriver Heivoll i en sms til Fædrelandsvennen.

- Svak anmeldelse

Redaktør i Tiden Norsk Forlag, Mattis Øybø, reagerer også sterkt på anmeldelsen, og opplyser at forlaget har sendt et motsvar til Aftenpostens debattredaksjon.

Hadde jeg vært redaktør hadde jeg vært usikker på om jeg ville sendt en ny bok til en kritiker som såpass åpenbart har motforestillinger mot en forfatter. > - Anmeldelsen var svak, og kritikeren gjør noen grunnleggende feilslutninger. Enhver grunnfagsstudent i litteratur vet at det er forskjell på forfatteren og fortelleren. Christiansen ser forbi dette skillet og tar novellen til inntekt for Heivolls eget syn.

- Er du enig med Heivoll at Christiansen viser en motvilje mot ham?

— Ja. Atle Christiansen har også anmeldt «De fem årstidene» som kom i fjor. Heller ikke der levnet han Heivoll mye ære. I den samme anmeldelsen tok han for seg «Før jeg brenner ned» som han heller ikke betrakter som et stykke litteratur. Hadde jeg vært redaktør hadde jeg vært usikker på om jeg ville sendt en ny bok til en kritiker som såpass åpenbart har motforestillinger mot en forfatter.

- Ikke enig

Atle Christiansen ønsker ikke å kommentere saken ovenfor Fædrelandsvennen, men kulturredaktør i Aftenposten, Sarah Sørheim sier følgende:

Vi har full tillit til at Atle Christiansen vurderer bøker på en profesjonell måte. - Jeg registrerer at Gaute Heivoll ikke er fornøyd, men det påvirker ikke våre prioriteringer. Samtidig har jeg forståelse for at det er ubehagelig å få kritikk.

- Hva tenker du om at forlaget reagerer på hans vegne?

- Det er ikke vanlig, men når de mener noe så sterkt som de gjør, synes jeg at det er fair, sier Sørheim og påpeker at hun ikke er enig i forlagets argumentasjon.

— Det er ikke slik at dersom en kritiker skriver negativt om en bok at det diskvalifiserer dem fra å vurdere en annen bok av samme forfattter, sier hun.

- Forlaget mener at Christiansen viser en sterk motvilje mot Heivoll. Hva tenker du om det?

— Jeg deler ikke den oppfatningen. Vi har full tillit til at Atle Christiansen vurderer bøker på en profesjonell måte.

Skrevet om «Øksa og ishavet»

Aftenposten: "Språket putrer av gårde helt uten flukt og fantasi. Personene blir stort sett livløse navn og alminneligheter. Handlingsgangen refereres og beveger seg klumsete fremover. I en og samme novelle prøver forfatteren å drive historien videre på denne ubehjelpelige måten, med få siders mellomrom: Så skjedde noe uventet. (...) Denne gangen skjedde noe helt uventet. Dikterisk kraft er fantasi, men da må man slippe fantasien til, og slutte å skrive familieportretter og personlige erindringer. Man må dikte."

nUk7dipp_914_9788210054785-300dpi.jpg

Dag og Tid "Gaute Heivoll formidlar indirekte og varsamt og syner seg som ein menneskekjennar" Fædrelandsvennen. Terningkast 6: "Mange av historiene har åpenbart utgangspunkt i egen familiehistorie, andre i bygdeliv i Finsland. Likevel oppleves hver eneste novelle som gyldig, vesentlig og aktuell for enhver som åpner seg for disse «øksene». De kan knuse hjertets is".

Dagbladet. Terningkast 4: "Gaute Heivoll kan skrive setninger som slår ned som poetiske lynnedslag. Men hans nye novellesamling er ujevn. Heivoll er en fin og viktig forteller som det er naturlig å vente mye av. Alt er velfortalt, velformulert, og skam-selvforakt-tematikken er fruktbar. Likeså far-sønn-relasjonene. De opptrer i flere av novellene i årets bok og skaper noen de smerteligste og ømmeste øyeblikkene i lesningen av «Øksa og ishavet»