— Det var litt kunstig. Vanligvis er jeg alene når jeg besøker brukerne, så det var litt rart å skulle late som ingenting når jeg hadde tre personer på slep når jeg skal inn å skifte bandasjer, sette sprøyter og lage mat, forteller hjemmesykepleier Gry Westbye fra Vågsbygd.

Dokumentarserie

50 kamerateam ble sendt ut for å filme alt som skjer i løpet av ett døgn i norsk helsevesen. Resultatet er dokumentarserien " På liv og død" som har premiere 13. januar på TVNorge. Kamerateamene har dekket store deler av helsevesenet, blant annet akuttmottaket på Ahus i Oslo, neonatal avdeling i Ålesund, og en fedmeoperasjon i Namsos.

Neste uke ser vi hjemmesykepleier Gry Westbye i dokumentarserien "På liv og død". Westbye jobber som hjemmesykepleier i Kristiansand kommune, og sykler til alle brukerne hun besøker i sentrum - uansett vær. Foto: Kjartan Bjelland

Ett av teamene hang på slep da Gry Westbye syklet rundt til brukere i Kristiansand sentrum. I et av klippene som blir vist på tv, ser vi Westbye hjemme hos en dame hun pleier å besøke nesten hver dag.— Hun er en veldig koselig dame, men jeg tror at vi begge synes at det var litt rart å bli filmet, forteller Westbye.

- Godt bilde av virkeligheten

Hun har fått sett klippene som hun selv er med i, og gleder seg til å se resten av serien som har premiere 13. januar.

— Det kommer mye negativt fram i media om helsevesenet. Det er sjelden vi får høre om solskinnshistoriene. Jeg ble fortalt at formålet med serien var å vise alt det positive som skjer i helsevesenet. Ut i fra de klippene som jeg har sett, så synes jeg at de gir et godt bilde av virkeligheten.

Takker de ansatte

Westbye har jobbet i hjemmesykepleien siden 2003. Før hun begynte å studere var hun fast bestemt på at hun ikke ville bli hjemmesykepleier, for det hadde hun hørt så mye negativt om. Nå er oppfatningen en helt annen:

— Jeg er veldig glad i jobben min! Jeg har muligheten til å hjelpe folk hjemme. De aller fleste brukerne er veldig hyggelige, og det er få som klager.

Helse og sosialdirektør Lars Dahlen Foto: Tormod Flem Vegge

Da kanalen sendte en forespørsel om å følge hjemmesykepleien i Kristiansand, stilte helse— og sosialdirektør i Kristiansand kommune, Lars Dahlen seg positiv til ideen.- Dette er positivt, og det er godt å vise fram den tjenesten vi gir. Serien er kvalitetssikret med både ansatte og pasienter, så her er det ingen som får seg noen overraskelser. Jeg er glad for at ansatte og pasienter har stilt opp, sier han til Fædrelandsvennen.

Ville filme hverdagen

Prosjektleder for "På liv og død", Erlend Røeggen, er fornøyd med resultatet.

— Vi ville slå et slag for dem som tar vare på oss og holder oss i live dag ut og dag inn. Formålet var å dokumentere hverdagslivet i helsevesenet. Her har vi ikke redigert noe for å skape mer dramatikk. Vi så at hverdagen kan være dramatisk nok.

- Har dere noen betenkeligheter ved å lage underholdning av alvorlige og dramatiske situasjoner?

— Vi har vurdert dette grundig. Dette handler om å følge virkeligheten ved et sykehus, og det tror jeg folk er klare for. Her får vi ta del i historiene til de pårørende, og vi har fokusert mer på det enn nærbilder av pasientene.