— Biblioteket skal være en arena for debatt og arrangementer. Det er også nedfelt i den reviderte biblioteksloven, sier biblioteksjef Anne Kristin Undlien ved Kristiansand Folkebibliotek.

Torsdag behandler kulturstyret samarbeidsavtalen mellom biblioteket og Kristiansand Kunsthall. Sistnevnte holder til i fjerde etasje over biblioteket med store og luftige lokaler. Hvis alt går som planlagt vil disse i fremtiden bli brukt i forbindelse med et påtenkt Kunstens og Litteraturens hus i Kristiansand. I avtalen som ble godkjent av styret i kunsthallen i mars går bibliotek og kunsthall sammen om å «lage en arena som er attraktiv for landsdelens arrangører av litteraturformidling, kunstformidling og samfunnsdebatt».

Felles program

— Det er budsjettert en ombygging i 2015 - 2016, og i forbindelse med den håper vi å få institusjonene til å henge bedre sammen, sier Undlien.

— Huset har et stort potensial om dette blir gjort på riktig måte. Vi har for eksempel lenge snakket om behovet for å ha en kunstboksamling oppe hos oss, sier leder i Kristiansand Kunsthall Cecilie Nissen. Å få muligheten til å bruke hverandres lokaler er blant punktene i avtalen, felles arrangementsprogram et annet. Avtalen gjelder fram til 2017. Den omfatter imidlertid ikke økonomi. I avtaleteksten står dette: «Kunsthallen ser at framdriften vil være av begrenset omfang under dagens rammevilkår».

Trenger mer penger

Cecilie Nissen mener Litteraturhus-planene er avhengige av at Kunsthallen får oppjustert driftstilskuddet fra kommunen.

— Skal vi fortsette som nå er det ikke rom for å gjøre så mye mer enn å sette opp og ta ned utstillinger. Det hadde for eksempel vært en stor fordel om vi kunne ha samme åpningstid som biblioteket, men det er umulig nå, sier hun. De siste par årene har det vært mye støy rundt bystyrets kutt i bevilgningene til Kunsthallen, og dette behandles som egen sak av kulturstyret torsdag.

Etter en gammel avtale fra 1994 skulle det kommunale driftstilskuddet etter kunsthallens mening vært langt høyere enn de 560.000 kronene den får i år. I innstillingen til vedtak gir rådmannen kunsthallen medhold i at kommunen ikke har fulgt avtalen fullt ut, og ber politikerne om å få «gi en særskilt vurdering av størrelsen på det årlige tilskuddet til Kunsthallen i forslaget til handlingsprogram for 2015 - 2018».

Kulturstyreleder Randi Haukom (H) sier:

— Jeg håper vi skal kunne tilgodese Kunsthallen med mer enn de har fått de siste årene. De har jobbet knallhardt for å få oss politikere til å forstå at de har fått for lite i driftstilskudd, sier Haukom.

Om planene om litteraturhus sier hun:

— Jeg tror det maksimale vi kan håpe på er en kombinasjon av litteratur og kunst. Et rent litteraturhus av typen som finnes i Oslo tror jeg ikke det er forhold for her. Men dette blir en vinn-vinn-situasjon for begge parter, sier Randi Haukom.