KRISTIANSAND/OSLO: — Folk sitter jo i Kilden. Det synes jeg er litt merkelig. Jeg får alltid lyst til å bevege meg når jeg er på konsert, sier Charlotte Qvale.

— Men jeg kan ikke akkurat oppfordre folk til å danse, for det er det vel ikke plass til. De får danse i stolene heller, fortsetter artisten og ler.

Qvale gav ut EP-en "Radiochild" i slutten av november, på senhøsten slippes hennes første fullengder som soloartist.

Tirsdag spiller 33-åringen sin første konsert i Kristiansand. Mandalsjenta er spent. Både fordi hun ikke kjenner kristiansandspublikummet. Men også fordi konserten skal arrangeres i Kilden.

— Det er annerledes å spille i Kilden enn på en club- eller rockescene. Kilden er mer en konsertscene. Musikken min har et stort lydbilde, og det er ikke alltid plass til meg på små scener, sier Qvale, som ofte bruker strykere for å utfylle sin elektroniske sound.

Modige valg

Qvales suksess har gjort det enklere for henne å drive som artist i hovedstaden. Låtene "Kiss The Girls" og "The Beginning Of The End" har vært tungt listet på P3 det siste året.

— Jeg har det veldig lett for tida. Jeg er vant til å kjempe mer. Jeg har aldri kjempet mot noe, men for å bli hørt. Nå har jeg vært listet i over 50 uker på radio, og om jeg ber om samarbeid trenger jeg ikke forklare så mye. Folk har hørt meg, og det gjør ting lettere for meg.

Den siste tiden har Qvale stort sett vært i studio, for å jobbe med det nye albumet. Og hun har hatt det fantastisk. Selv kaller hun det "tidenes vår", der enkelte brikker har falt på plass.

— Da jeg lagde EP-en, fant jeg på mange måter mitt eget musikalske univers. Nå utforsker jeg dette videre, og selv om det var utrolig gøy å oppleve "å komme hjem" i musikken min, er det enda mer spennende å videreutvikle dette, fortsette å være modig i valgene mine, sier hun.

Opptatt av kontraster

PRODUSENT: Charlotte Qvale gir sin produsent Thomas Eriksen mye av æren for at hun nå har funnet sitt musikalske univers. - Han sier jeg skriver poplåter som er dramatiske, men plantet i popverden. Han må tilføre noe litt stygt og skummelt, slik at det ikke blir så harmløst, sier Qvale. Foto: Siv Dolmen

Qvale har fått høre av produsenten sin, Thomas Eriksen, at hun lager noe annerledes, i et ekstremt mettet popmarked. Det satte hun pris på, for det er det hun prøver på med låtene sine. Men hun ønsker ikke å være annerledes for å være smal eller for annerledeshetens skyld, men synes det er interessant å blande sine feminine låter med en mer maskulin produksjon. — Jeg er opptatt av kontraster, kanskje fordi jeg selv er kontrastfylt. Sinnet mitt er veldig lyst og veldig mørkt på samme tid. Musikken min henger derfor ganske godt i hop med den jeg er. Og det er det aller beste med å finne sin egen vei i det hele. At jeg opplever låtene som en forlengelse av meg selv, på en måte. Det kommer fra hjertet mitt, sier artisten.

Qvale mener at 99 prosent av tekstene hennes handler om mørk kjærlighet, om ting som ikke er bra, men i melodier som virker motsatt. På den måten prøver hun å vise at livet består av kontraster.

— Det er den eneste måten jeg kan jobbe på. De som jobber med meg i studio, får oppleve hele spekteret, på godt og vondt, og slik må det bare være. Hvis jeg en dag skulle våkne opp uten denne flammen inni meg, tror jeg ikke jeg hadde hatt mer å fortelle. Men det er nok ingen fare for at det skjer. Det brenner ganske godt, for å si det slik, sier hun.

Dobbeltkonsert i Kilden

Konserten i Kilden er en del av konsertserien "Nye bølger", der ulike konserthus presenterer unge spennende artister. Qvale får med seg Asbjørn Ribe fra Birkeland, og sammen gir de en dobbeltkonsert til det sørlandske publikum. Ribe går på scenen først, Qvale avslutter.— Jeg spiller låtene fra EP-en og noen helt nye fra studio, som ikke er helt ferdige ennå, sier Qvale, og røper at det i tillegg blir noen musikalske overraskelser. Deriblant låten "Train Line", som hun har laget sammen med Jonas Alaska.

— Det er en låt jeg hadde skrevet, men som Jonas har skrevet ny tekst til og laget et nytt melodiparti i, sier Qvale, og forteller at Asbjørn Ribe blir stand-in for Jonas Alaska i Kilden.