OSLO: – Vi har formet coveret sammen med Martin Kvamme og gitt det en annen vinkling enn postkort med isspisende søte små barn og båter og svaberg. Dette handler om de andre ti månedene der lokalbefolkningen blir igjen og går og vandrer i de tommene gatene og kjedsomheten tar deg, sier Hans Jørgen Undelstvedt (28) som skriver tekstene, synger og spiller gitar i bandet.

Han og de to andre i trioen, bassisten Lars Løberg Tofte (25) og trommeslageren Arne Kjeldsrud Mathisen (24), sto sammen på scenen for første gang på Skuret i Oslo i 2005, etter at å ha tilbrakt et år i et øvingslokale for å finne retningen de skulle ta.

Etter et par konserter, spilte de i en av delfinalene på Zoom, og vant en plass på Zoom-turneen. Deretter endte låta «Cellophane», som er med på debuten, opp med å vinne Urørt-finalen til P3. I fjor kom «Circles EP» og gjennom sommeren var de med på P3 Sessions-turné etter å ha åpnet ballet med å spille foran 5.000 fremmøtte på Youngstorget i Oslo. «Strange Constellations» slippes mandag 23. april.

Organisk

Heroes & Zeros fremstår som en sammensveiset musikalsk trio.

– Vi jammer fram låta, sier Mathisen til NTB.

– Det er en kollektiv greie. Alt skjer i øvingslokalet. Der har vi et kjøleskap med et par pils og en makrell i tomat-boks som ingen vil spise, skyter Undelstvedt inn.

– Vi har til og med investert i egen brødkniv og ostehøvel, så vi er der mye, legger Mathisen til.

Det starter med melodien, så kommer teksten.

– Vi er ikke påvirket av sørlandsidyllen, snarere det motsatte – sørlandstristessen. Det er en solid dose av det, sier Undelstvedt.

– Sånn som Lillesand kan være om høsten og vinteren, utdyper Tofte.

På «Oslo Fadeout» snur de på flisa.

– Den handler om en bonde som kommer til byen, forklarer Hans Jørgen som sammen med de to andre har flyttet ut fra Lillesand og hatt hovedstaden som base i flere år.

Grådig og rastløst

Albumet er spilt inn hos Propeller i Oslo og er produsert av broren til Lars, Thomas Tofte.

– Når du er i et studio, må du bruke det for det det er verdt. Vi fikk litt hjelp av Thomas til å få fram noe ekstra.

Trioen er opptatt av å utforske nye lyder.

– Vi vil få til mer enn bare å spille trommer, bass og gitar. Jeg spiller for eksempel både trommer og synth og Lars spiller bass og synth. Og det er noen gitarlyder her som er ganske nyskapende, sier Mathisen.

De var opptatt av å lage en helhetlig debutplate.

– Det skulle ikke bare være tre radiolåter og så ti rockesanger etter hverandre. Du skal kunne høre på det fra start til slutt og få en lytteropplevelse. Det var en grunntanke å få det til å henge sammen, sier Tofte.

Det preger både tekst og melodi. Låtene har påvirket hverandre. Fant de noe i en sang som de likte, brukte de elementene et annet sted.

– Jeg oppdage forbindelser jeg ikke var klar over. Noen temaer går igjen, som grådighet ovenfor andre personer og opplevelser. Vi lever i en rastløs tid og mange prøver å få med seg alt som skjer, sier Undelstvedt.

Saftig livepakke De lover at publikum som kommer for å se dem vil få servert «en saftig livepakke».

– På vårturneen kommer vi til å spille så lenge vi har lyst og kose oss på scenen. Festivaljobbene er naturlig nok mer begrenset når det gjelder spilletid, sier vokalisten.

Og tar det av, er ikke Heroes & Zeros snauere enn at de lar det stå til.

– Blir det god stemning i lokalet, hender det at vi har dratt i gang en låt vi ikke helt vet hvor ender. Men vi er forholdsvis trygge på hverandre, så det ender sjelden på jordet, sier Mathisen.

Heroes & Zeros-turné:

27/4 Volda – Rokken

28/4 Tromsø – Driv

1/5 Ringsaker – LO

2/5 Lillesand – Kinoen (fri alder)

3/5 Stavanger – Checkpoint

4/5 Haugesund – Stødden

5/5 Bergen – Garage (fri alder)

5/5 Bergen – Garage

11/5 Trondheim – Blæst

18/5 Oslo – John Dee

I tillegg er disse ti festivalene klare:

Øyafestivalen

Storaasfestivalen

Trænafestivalen

Sankthansfest

Fotballflora

Raumarock

Malakoff

Kartfestivalen

Helgaafestivalen

Fjellparkfestivalen