KRISTIANSAND: De som liker kvalitetsfilm, kan nå glede seg. For nå kommer endelig BARNET, den belgiske filmen som vant Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes i fjor.

Den er regissert av brødrene Luc og Jean-Pierre Dardenne, og det var andre gang de to brødrene vant den svært prestisjetunge prisen. Forrige gang var i 1999 med filmen Rosetta.

I den nye filmen møter vi et ungt par på rundt 20 som har fått et barn sammen. Bransjebladet Film&Kino skriver at «dette er en film som er nærmest klassisk for de to belgiske brødrene. De utforsker de små menneskene, med store moralske dilemmaer. Faren Bruno har bare en ting i hodet, og det er å skaffe penger. Det er ikke drømmen om de store pengene som driver ham, snarere hvordan han skal kunne klare seg selv i første omgang. Han har leid ut leiligheten mens barnets mor er på klinikken for å føde, og når han kommer i kontakt med barnet, stiller han seg ikke fjernt fra å selge sin sønn Jimmy. Når hans kjæreste fortvilet opplever hva han har gjort, prøver han å kjøpe barnet tilbake. Noen kan si det handler om mislykkede eller ulykkelige mennesker, andre vil si at det handler om de usynlige fattige. Noen vil kalle filmen sosialrealistisk, andre vil si at det finnes en intens, estetisk konsekvens i Dardenne-brødrenes arbeider. De kommer tett på sine karakterer, og til slutt er det noen uvanlig sterke, men sårbare, mennesker som står igjen i tilskuerens minne.»

En annen norgespremière er amerikanske AVSPORING med Clive Owen og Jennifer Aniston, hun fra «Friends». Filmselskapet selv karakteriserer filmen som en «sexy, psykologisk thriller». En mann og en kvinne, begge er gift og har barn, treffer hverandre tilfeldig på vei til jobben, og de utvikler et forhold. Dette tar plutselig en helt annen vending når en voldsmann stormer inn på hotellrommet deres.

Også en britisk film er ny på Fønix, MILLIONS, laget av den kjente regissøren Danny Boyle. Det er fortellingen om gutten Damian som en dag finner en bag med en kvart million pund — men dette er penger som blir verdiløse om noen få uker. Filmen har allerede hatt norgespremière, og den ble vurdert til terningkast 5 i Dagbladet og 4 i VG.

DVD-TIPS

Den norske komedien fra pakistansk miljø på Oslos østkant, IMPORT-EKSPORT er nå klar for leiemarkedet. Den handler om forholdet mellom en norsk gutt og ei norsk-pakistansk jente som familien har funnet en gifteklar fetter til. Fædrelandsvennens Knut Holt ga terningkast 3 i høst og skrev blant annet at han følte seg nesten snytt fordi regissøren har tatt nesten all kraft og brodd ut av temaet: «Tilbake står vi med en farseaktig struktur, kulturkollisjoner og konflikter som glattes ut til harmløsheter, en tone og ånd som ikke bare er vennlig, men iblant flyter helt over i det søte.»

Mer begeistret var Holt for den danske barnefilmen FAKIREN fra BILBAO som han ga terningkast 5. Her er det mye spenning i et gammelt hus hvor en mor og hennes fremmelige tvillinger flytter inn.

I den svenske filmen Dag og natt medvirker et knippe av broderfolkets store skuespillere, Mikael Persbrandt, Lena Endre, Pernilla August samt norske Maria Bonnevie. Persbrandt spiller alkoholisert og depressiv mann på vei mot undergangen i en bil. Bak ham ligger mange familiekonflikter. VGs anmelder ga filmen terningkast 4 og skrev at «selv om manuset er godt, og skuespillerne dyktige, så blir bipersonene litt for perifere, og samtalene blir litt for ensartede. Alt er bare helvete. Men i det helvete gnistrer det av Persbrandt».