KRISTIANSAND: Utstillingen er komponert av fotografen Christian Houge, og er et samarbeid med Amnesty International Norge og Fritt Ord.

— Ved å sette fokus på torturmetoder utøvd mot uskyldige enkeltmennesker, ønsker jeg å vise hvor meningsløst og ondskapsfullt det er med tortur. Samtidig vil jeg peke på hvor priviligerte vi nordmenn er i Norge, og understreke at vi har et politisk ansvar selvom vi lever i et fritt land, sier Christian Houge.

Fotografiene blir presentert i en innestengt container. Dette er et forsøk på å forsterke innholdet i utstillingen. Inne i rommet brukes elementer som lyd og lys for å yterligere forsterke budskapet.

Year Zero Tittelen, Year Zero , er hentet fra Røde Khmers idé om at “landet skulle renses” for intellektuelle og andre som kunne sette spørsmåltegn ved den nye loven. Barna, den nye generasjonen, ble tvunget til å bli med å bestemme hvem som skulle leve og hvem som skulle henrettes. Den nye staten - Kambodsja - skulle starte fra år null.

Første del av utstillingen består av panoramafotografier montert på lysbokser. Her er det tekster som siterer fangevokternes egne notater, skrevet under torturprosessene.

Siste del av utstillingen er et samarbeid med Amnesty International Norge. Dette er et utvalg av bilder, video og tekst som visualiserer nåtidens bruk av tortur, eksemplifisert gjennom bilder fra Abu Ghraib-fengselet i Irak.

— Samarbeidet med Amnesty understreker viktigheten av tematikken i installasjonen, og de har bidratt med tekster og vitnemål fra løslatte torturerte fanger, samt finansiert bruken av bildene fra Abu Ghraib, sier Houge.