KRISTIANSAND: Den amerikanske animasjonsfilmen Biefilmen er en av åtte kinopremierer 2. juledag. Trolig blir dette en av publikumsvinnerne, siden det er familiefilmer som blir best besøkt for tiden. Biefilmen vises både i originalversjonen med blant annet stemmen til Jerry Seinfeld, og i en norskdubbet versjon, der Janne Formoes stemme erstatter Renée Zellwegers.

Tempelridderen

De som har gledet seg over å lese Jan Guillous tre bøker om den svenske tempelridderen Arn Magnusson, kan nå endelig få oppleve kjærlighetshistorien mellom Arn og Cecilia og krigen mellom kristne og muslimer i Det hellige land på det store lerretet. Arn — Tempelridderen er den første av to filmer basert på bøkene. Den andre kommer til høsten neste år, og dette skal være den største filmproduksjonen i Skandinavia noensinne.

I Sverige har filmen hatt førpremiere, og storavisen Expressens anmelder skrev at for skuespilleren Joakim Nätterqvist blir dette et reelt gjennombrudd. Han har ifølge anmelderen vist seg å ha ikke bare den ungdommelige utstrålingen, men også den pondus rollen krever. Orlando Bloom i beslektede Kingdom of heaven var ikke bedre, fastslås det.

Blir pensjonist

. Også den norske filmen O'Horten får julepremiere. Den er laget av Bent Hamer, samme regissør som sto bak Eggs og Salmer fra kjøkkenet, filmer med fokus på eldre menn. Denne gang dreier det seg om den ensomme togføreren Odd Horten som går av for aldersgrensen og som utsettes for en del absurde og varmt humoristiske situasjoner. Filmen er allerede anmeldt i enkelte medier. NRKs kritiker, Einar Guldvog Staalesen, ga den fem stjerner og sa blant annet at Hamer er «den rareste og dristigste filmskaperne vi har. Og en av de beste. Den posisjonen styrker han med O'Horten».

Nevnes må også en kvalitetsfilm fra Bulgaria. 4 måneder, 3 uker og 2 dager ble gullpalmevinner i Cannes i år. Den omhandler rumenernes flukt fra eget land. Samtaler med min gartner er en fransk film om en fremgangsrik kunstmaler som forlater Paris for å arbeide i landsbyen han forlot for mer enn 50 år siden. Erfarne Daniel Auteuil har hovedrollen.

Mer amerikansk

De øvrige premierefilmene er Eventyr i New York, der filmselskapet opplyser at «et klassisk Disney-animert eventyr møter moderne live-action komedie». Shoot'em Up med Clive Owen, Paul Giamatti og Monica Bellucci beskrives ikke uventet som en actionthriller. Og i I am a Legend er Will Smith på plass i nok en science fiction-thriller. Det meste av jordas befolkning er utslettet etter et medisinsk eksperiment som gikk fryktelig galt. I New York er Smiths rollefigur det eneste mennesket igjen.