The Shins-vokalist James Mercer Foto: Jon Anders Skau
The Shins-vokalist James Mercer Foto: Jon Anders Skau

ARENDAL: The Shins-vokalist James Mercer har snakket lenge om helvete da han uoppfordret begynner å snakke om at Arendal er himmelsk. At han har spilt på mange fine festivaler, men aldri et på et så vakkert sted.

— Vi har nettopp vært på seiltur. Det er så fint her at det nesten ikke er til å tro, sier han.

Mørke sanger

Men samtalen med Mercer på den idylliske artiststranden bak Hovescenen, dreier seg først og fremst om The Shins' seneste album, "Port of Morrow". Som musikalsk sett er mer tilgjengelig og poppete enn tidligere Shins-plater. Men som tekstmessig til tider er beksvart.

— Det er et mørkt album, som handler mye om døden. At døden til slutt finner oss alle, sier Mercer.

De sangene begynte han å skrive fordi hans yngste datter plutselig ble dødssyk, og familien ble konfrontert med en ufattelig tragedie.

— Det kunne vært slutten. Det gikk bra til slutt, men det endret meg og familien min for alltid. Jeg måtte forholde meg til døden, jeg hadde ikke noe valg. Den var ikke noe fjernt lenger, jeg kunne se den i hvitøyet, sier den amerikanske låtskriveren.

— Det føltes som om vi beveget oss i helvetes forgård. Vi kunne se det, vi kunne lukte det, hva som kunne skje med oss som familie, og hvilken tragedie som kunne være forestående, sier han. Men understreker at datteren hans er mye bedre, og nesten frisk.

Dypt mørke

— Vi kom oss gjennom det, men det etterlot følelsesmessige arr. Et dypt mørke. Det er enkelte ting man ikke kan hente seg helt inn fra, sier Mercer.

"Port of Morrow" handler ikke bare om datteren og familien, men mange av låtene er inspirert av den samme hendelsen.

— Det som skjer rundt i verden ga en ny mening. Vi bomber Irak, og det fins foreldre der som allerede har mistet sine barn. Marerittet jeg ble konfrontert med, er ekte for dem. Ingenting kan få dem tilbake, og de skjønner ikke hvorfor vi gjør det mot dem. Sånne ting slo meg i ansiktet, og plata handler mye om de tingene.

- Hvordan er det å synge så mørke sanger for et publikum?

— Vel, det er mye sinne og frustrasjon i sangene. Det er godt å få utløp for det, sier Mercer. Sammen med de andre medlemmene i The Shins er han headliner på hovedscenen på Hove i kveld.