KRISTIANSAND/OSLO: — Jeg var litt i tvil i starten, men opplevde at NRK vil satse på drama. Da kunne jeg ikke la vær å søke på jobben, og opplever det som en drømmejobb, sier kristiansanderen til Fædrelandsvennen.

Køhn ble mandag presentert som Hans Rossinés arvtaker som sjef i NRK Drama. 48-åringen slutter som avdelingsdirektør for utvikling og produksjon ved Norsk filminstitutt (NFI) i oktober, og regner med å være i gang i sin nye jobb i begynnelsen av november.

— Jeg ønsker at norsk tv-drama skal være relevant for publikum, og vil bidra til at seriene som møter publikum ikke bare skal fylle et behov, men overraske dem, sier Køhn.

— Jeg ønsker å satse på originalskrevne historier, og å sette kreativiteten i sentrum. Jeg vil skape tillit, og å gi tillit, til det kreative, legger Køhn til, som mandag hilste på sine kommende kolleger.

Brennende engasjement

NRK mottok 12 søkere på stillingen, og er meget godt fornøyd med at Køhn har takket ja til stillingen.

— Han passer godt inn i det vi var på utkikk etter, nemlig en med et brennende engasjement for tv-drama. Han har god kunnskap og forståelse av dramaproduksjoner, og skal bidra til å løfte NRK Drama. Ivar har fått gode skussmål, og han er en samarbeidsmann, noe vi liker. Han har også et godt nettverk i tv- og filmbransjen, som vi vil nyte godt av, sier Hege Duckert, kulturredaktør i NRK.

"Kamilla og tyven"

Køhn har gjennom sin arbeidskarriere vært innom både Nordisk Film & TV Fond, SVT Drama, Norsk filmutvikling og sist nå NFI, hvor han har vært de siste sju årene. Som 22-åring var han produksjonsassistent under innspillingen av "Kamilla og tyven". Det var Køhns første filmjobb, og ble utslagsgivende for videre karrierevalg.

— Jeg var en del med i barneteater og revyer i Kristiansand da jeg var ung. Etter "Kamilla og tyven" tok Solveig Tallaksen kontakt. Hun var innspillingsleder på fjernsynsteateret, og ønsket meg inn som assistent. Så dro jeg til Sverige for å studere. Men jeg har vært i tv- og filmbransjen siden 1987, i mange forskjellige roller. Men det var godt for meg at jeg fikk den jobben i Oslo, den ga meg nye utfordringer, forteller Køhn.

Kringkastingssjefen lokket

Da NRK hadde sitt interne strategimøte i Kristiansand i forrige uke, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Fædrelandsvennen at en av kanalens største utfordringer er å lage egne kvalitetsserier. Produsenter vil nemlig ikke lenger selge til tv-kanalene, men distribuere serier gjennom utenlandske aktører som Netflix og HBO.

— Egenproduksjon er helt sentral for NRK Drama. Vi vil fortelle de historiene som griper folk, og vi ønsker at folk skal kunne speile seg selv gjennom våre tv-drama, sier Duckert.

— Jeg har opplevd Eriksen som veldig klar på at det skal produseres drama i NRK, og det var det som gjorde det til en attraktiv stilling, sier Køhn.

— Hvor involverende blir du i utviklingen av nye serier?

— Jeg kommer ikke til å være med i den daglige utvikling, men jeg kommer til å følge veldig nøye med. Men når serier først settes i gang, skal det gis tillit til de som skal lage seriene, sier den kommende dramasjefen.