OSLO/KRISTIANSAND: — Jeg dro ned i slutten av juni, og skal ned igjen nå. Da blir jeg der til vi er ferdige. Jeg fikk innvilget en femdagers tur hjem nå, siden jeg ikke skulle filme noen scener. Det passet fint, med premiere på "Jeg er din" og Amanda. Jeg fikk grønt lys mot å hoppe på et fly om noe skulle skje, sier Santelmann.

33-åringen var nominert til to Amanda-priser, men måtte reise tomhendt fra fredagens prisutdeling. Og egentlig var det bare flaks at Santelmann fikk med seg Amanda-showet. Skuespilleren, som har vokst opp på Spangereid i Lindesnes, har i hele sommer vært i Budapest i Ungarn, for å spille inn Hollywood-filmen "Hercules: The Thraician Wars". Der spiller han skurken Rhesus, som blir Hercules' største fiende.

Kjempebudsjett

Storfilmen er Santelmanns første internasjonale filmrolle, og budsjettet på Hollywood-produksjonen overskrider trolig flere hundre millioner kroner. Dwayne Johnson, kjent fra "G.I. Joe: Retaliation" og "Fast & Furious 6", spiller hovedrollen som Hercules, mens navn som John Hurt, Ian McShane og Joseph Fiennes også er på rollelisten.

— Det er filmproduksjon på anabole steroider. Alt er større enn hva jeg er vant til, i forhold til norsk målestokk. Da vi spilte inn "Kon-Tiki" på Malta, og gjorde en av avskjedsscenene der flåten seiler ut, var det en som sa at det sikkert var en av de dyreste dagene i norsk filmhistorie. Her har vi 500–600 statister hver dag. Det er gøy å være en del av noe så stort, sier Santelmann.

Saken fortsetter under bildet

GJENNOMBRUDD: Rollen som flåtemannen Knut Haugland i "Kon-Tiki" ble et gjennombrudd for Tobias Santelmann. Nå kan "Hercules: The Thraician Wars" gi skuespilleren et internasjonalt gjennombrudd. Foto: Carl Christian Raabe/Nordisk Film Distribusjon AS

— Et a-lag av filmskapere

Storfilmen har ikke bare stjerner foran kamera. Santelmann forteller at fotografen er den samme som filmet "Heat", hestene de samme som ble brukt i "Gladiator", stuntfolkene og kostymefolkene de samme som i "James Bond" og effektene blir laget av de samme som gjorde "Harry Potter".

— Dette er folk som er vant til å lage sånne type filmer. Det er et fantastisk a-lag av filmskapere. En dag filmet vi en slåss-scene med meg og Dwayne Johnson. Da var det bare oss to og 500–600 statister så lå rundt på markene. Men jeg kan ikke tenke på hvor mye det koster. Jeg bare nyter det, sier Santelmann.- Hva lærer du av denne innspillingen?

— Det vet jeg ikke helt ennå. Det er vanskelig å si når jeg står midt oppi det. Men rent konkret har jeg lært meg fekting, og jeg har heller ikke ridd noe særlig tidligere. Men jeg stoler på det verktøyet jeg har, nemlig meg selv og årene på teaterhøgskolen og på teateret. Det jeg lærte der, er ting jeg har bruk for her, sier han.

Nordmenn og Hollywood

— Når vi kutter bort 500 statister, fem kameraer i stedet for to, omstendighetene rundt og det store budsjettet, så er jobben jeg gjør når jeg hører "Action!" den samme som når jeg hører "Vær så god!" i "Jeg er din", som er en smal film med et lavt budsjett, forklarer skuespilleren.

Men det frister med flere Hollywood-filmer?

— Jeg har ikke blitt skremt bort. Men om dette er dét, og det ikke blir mer, så er jeg glad for det jeg har nå. Jeg er heldig som får lov til å gjøre det jeg elsker å gjøre. Tida vil vise om det skjer mer i utlandet, sier Santelmann.

Aksel Hennie og Ingrid Bolsø Berdal har også store roller i Hercules-filmen. Og de etablerte amerikanske stjernene er ikke overrasket over å ha norske kolleger på settet.— Flere har sett "Kon-Tiki" og "Hodejegerne". Andre har sett Joachim Triers filmer. Noe har skjedd med norsk film de siste årene, det er det ingen tvil om. Joachim Rønning og Espen Sandberg skal regissere "Pirates of the Caribbean", og Harald Zwart har gjort flere Hollywood-filmer. Det er heller slik at de lurer på hvorfor dette ikke har skjedd tidligere. Det er flere svenske og danske skuespillere som har slått gjennom internasjonalt, sier Santelmann.

Som kan være på vei til å bli den neste.