Johan Stene og Randi Stene. Foto: Torstein Øen
Anne Marie Almedal. Foto: Torstein Øen
Gerd Berit Larsen, Jorunn Hjelmaas Anda, Ragnhild Solem Vikra, Brit Jorunn Baldersheim og Sigdis Melhus. Foto: Torstein Øen
Lisa Kent. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Adrenalinet pumper. Jeg er spent og nervøs og har vondt i magen. Men når jeg bare får kommet meg inn på scenen så blir alt bra. Timene før er tøffe. Og når vi får unna premieren så går det av seg selv. Jeg gleder meg veldig til disse ni forestillingene, sier Jeanette Goldstein, alias Carmen, noen minutter før premieren i Kilden lørdag kveld.

— Carmen er en kvinne som er vant til å få det som hun vil. Og hun bruker gjerne kroppen sin, utseendet og sjarmen for å få akkurat det hun ønsker seg. Men hun har også en veldig mørk side. Hun liker ikke å føle seg fanget og hun vil ikke ha noen regler og rammer, sier hovedrolleinnehaveren om kvinnen hun portretterer i Kilden.

- Spesielt

I Kildens foajé står blant andre Goldsteins ferske sanglærer ved musikkhøgskolen i Oslo. Randi Stene har med seg sin sønn, Johan, og de gleder seg til å se Goldsteins tolkning av den berømte karakteren. Stene er, som sin elev, mezzosopran, og har også spilt rollen som Carmen tidligere.

— Dette er jo drømmerollen. Det er en av veldig få hoveroller for en mezzosopran, derfor er den spesiell. Dessuten er handlingen veldig god og tilgjengelig og sangene er blitt veldig gjenkjennelig etter hvert.

I publikum er også en venninnegjeng fra Karmøy.

— Vi er ikke store operakjennere, men tenkte vi skulle prøve på dette. "Carmen" er noe spesielt. Mye flott musikk, sier Ragnhild Solem Vikra.

Blant de mer celebre gjestene er Kristiansands gullstrupe, Anne Marie Almedal. Hun skulle egentlig være med i oppsetningen, men tiden rakk ikke til.

— Jeg har et sterkt forhold til de mest kjente ariene, og synes dette er en fantastisk opera. Jeg gleder meg til å se Carmen og til å høre alle de store sangene, sier hun.

Fremtidige stjerner

Regissør Lisa Kent er tilsynelatende avslappet før det braker løs, men innrømmer at det kribler godt innvendig.

— Det er alltid veldig spennende på premieredagen. Det har vært kort prøvetid, men alt har fungert og vi har truffet bra på castingen. Jeg tror det er en del fremtidige stjerner på operahimmelen med her, sier hun.

Kent mener både teksten og musikken bidrar til at "Carmen" er blitt en av verdens mest populære operaer.

— Mange vil nok bli overrasket over hvor mye av musikken de kjenner fra før, men det er ikke bare det som gjør Carmen til en vidunderlig opera. Det er også dramatikken og denne mektige historien.

Forestillingen ble satt opp i en amputert utgave i Fjæreheia i sommer, og Kent tror Kilden-versjonen vil bli enda litt mer populær hos publikum.

— De som kjenner denne operaen vil nok bli veldig fornøyd. Her får de hele historien og alle sangene de kjenner så godt, sier hun.

Allerede fredag var det solgt 4000 billetter til "Carmen"-oppsetningen, som skal fremføres ytterligere åtte ganger i Kilden utover høsten.