SØGNE : — Verden raste sammen. Alt endret fokus. Det var før og etter hendelsen, sier Mona Krahl Johansen, som mistet sin lillesøster i 2003. — Følelseslivet var en berg- og dalbane. Hadde jeg bare kunnet prate om det, sier hun og ser ut i luften, før hun fortsetter:

— På lik linje med dem som får kreft, synes jeg også det er vanskelig å snakke om det. Men jeg, og hele min familie, kunne trengt det. For å komme oss videre.

Nasjonal markering

Mona Krahl Johansen er fylkesleder i LEVE Vest-Agder (landsforeningen for etterlatte ved selvmord) og prosjektleder for Leve Videre, som har ansvar for den nasjonale markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging. Hun mener det er på høy tid det settes fokus på det som få snakker om og det som aviser vegrer seg for å skrive om.

— Det kan utgjøre hele forskjellen. Både for oss som sitter igjen og for folk som sliter med selvmordstanker. Fremdeles i dag skulle jeg ønske når det nærmer seg årsdagen at jeg får en telefon fra noen fra det offentlige som spør hvordan det går med meg, sier prosjektlederen som etterlyser et støtteapparat for de pårørende.

Festkveld i Kilden

Markeringen blir i år et samarbeid med Protestfestivalen, og vil skje fredag 14. september. Kilden er bestilt, Jon Skau er booket og fire artister er allerede i boks. I tillegg jobbes det med to artister til.

— Det blir en annerledes festkveld. Vi har mye å feire, og det vil være fokuset på den kvelden. Vi er her ennå, vi lever videre. Vi har lov å le uten å få dårlig samvittighet, sier Krahl Johansen.

Svein Inge Olsen og Protestfestivalen tar seg av foredragene og debattene. Festivalsjefen har satt av hele avslutningsdagen til temaet.

"Kjendisdødsfall"

Hovedbolken blir debatten "Selvmord – er det vi gjenlevende som er feige", der blant annet Lars Mehlum og Olav Gunnar Ballo deltar.

— Det har vært mange "kjendisdødsfall" i år. Ingen skriver det, men alle vet at det var selvmord. Selvmord er ikke en sykdom. Hans Børli skrev at livet er en sykdom, med søvn som et smertestillende middel, sier Olsen.

— Hvilke reaksjoner tror du temaet kan skape?

— Jeg tror bare det kommer positive reaksjoner. For mange år siden hadde vi en debatt om selvmord. Da kom det 500 mennesker på kunstforeningen. Det er noe av det mest utrolige jeg har opplevd, sier festivalsjefen.

Usikker økonomi

Temaet for årets festival er "Veien er målet – veien er livet – livet er målet", og blant de andre temaene er presseetikk, boligpolitikk, pappaparadokset, det mulitikulturelle samfunnet og NAV. Spørsmålet er derimot om det blir festival. Fremdeles mangler Olsen og co 200.000 kroner.

— Vi satte i gang en aksjon på Facebook i påsken som tok voldsomt av. All responsen er positiv, men tallene pr i dag viser at vi mangler pengene. Og vi har løpende utgifter vi må betale, sier han.

Et forslag har vært å halvere festivalen, men Olsen har regnet seg frem til at de ikke sparer så mye på det. I neste uke er det styremøte, og vil trolig ting være klarere.

— Men festkvelden i Kilden blir uansett arrangert, sier Krahl Johansen i Leve Videre.