KRISTIANSAND: Skepsis mot å flytte Vest-Agder-museet til øya har i flere år vært en verkebyll i kunstnermiljøet. Frustrasjonen over kommunal utleiepolitikk, og manglende samarbeid mellom profesjonelle, kommunale og frivillige krefter har heller ikke bidradd til å heve stemningen.

Onsdag ettermiddag blir det åpent folkemøte i den gamle mannskapsmessa og der stiller både fotsoldater og ledere fra ulike miljøer for å bryne seg på hverandres ideer.

— Vi skal for første gang samle alle aktører som holder til her ute, og alle skal få legge fram sine planer. Målet er bedre samhandling og mer dialog, sier Jarle Thorkildsen til Fædrelandsvennen. I tillegg til å være daglig leder i Naturexpo, er han også nestleder i Leietakerforeningen Odderøya Kunst og Kultur som ble stiftet i vår.

I det blå

Da gikk de nærmere 200 aktørene som holder til i 40 gamle militærbygninger sammen for å få en felles dialog med kommunen som har eid øya siden 2003. Odderøya har fått en sentral plass i kommunens kulturstrategi for 2013-2023, men fortsatt svever mye i det blå.

— Vi må få løftet noen visjoner om hvilken vei Odderøya går på sikt, og samtidig synliggjøre alle de fantastisk spennende aktørene som har etablert seg der nå innen både kunst, kultur og miljø, sier Venstre-politiker Dag Vige. Sammen med leietakerforeningen er han initiativtaker til møtet, og har like godt invitert samtlige bystyrekolleger til å komme for å høre.Noen sentrale folkevalgte har han likevel ekskludert ved å legge arrangementet til nøyaktig samme tidspunkt som kulturstyrets møte.

— Det synes jeg er et relativt uheldig tidspunkt, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

En brøler

— En kjempebrøler, vedgår Dag Vige.

— Jeg har bedt både kulturdirektøren og lederen av kulturstyret om unnskyldning, men vi velger likevel å kjøre møtet fordi vi har samlet så mange sentrale folk, sier han.

— Et slikt møte har ikke vært holdt siden kunstnerne etablerte seg her ute, og jeg har stor tro på at det kan komme mange løsninger når folk treffes, sier han.

Siste skudd på Odderøya-stammen er miljøhuset Grønt senter, og miljøvernsjef Øystein Holvik blir å finne i panelet. Det gjør også parksjef Svein Ole Breland og direktør John Olsen fra Vest-Agder-museet. Vidar Mortensen representerer festivalmiljøet og fra Odderøyas Venner stiller Steinar Ose.

— Ellers er alle som har et hjerte for øya er velkomne til å bidra, sier Jarle Thorkildsen.