— Bystyret må avgjøre dette i siste instans, men jeg blir overrasket om de ikke godkjenner salget. Jeg føler vi har fått en avtale som svarer på de utfordringene som ble stilt av bystyret, sier Espen Saga. Han er styreleder i kommunalt eide Kristiansand Kino Holding. Onsdag sendte de ut en pressemelding om at 49 prosent av aksjene i datterselskapet Kino Sør er avtalt solgt til Nordisk Film. Resten av aksjene forblir på kommunens hender.

Nordisk Film er eid av danske Egmont. Selskapet har eierinteresser i 36 kinoer, de fleste av dem danske. Med oppkjøpet av Oslo Kino i fjor hevder de å være markedsledende i Norge, riktignok i skarp konkurranse med svenskeide SF Kino. Nordisk Film omsatte i fjor for 2,9 milliarder kroner.

Amerikansk film

I mars skrev Fædrelandsvennen at politikerne i Kristiansand trolig ønsker seg 15-20 millioner kroner for 49 prosent av aksjene i Kino Sør.

— Vi vil ikke gå ut med noen salgssum nå, sier styreleder Saga.

Det var i fjor høst bystyret i Kristiansand vedtok å starte en prosess for å få solgt snaut halvparten av aksjene i Kino Sør AS. Selskapet driver kino både i Kristiansand, Arendal, Grimstad og Farsund.

Salgsavtalen har kommet i stand selv om Kristiansand Kino er den eneste i landet med begrensning på hvor mange amerikanskproduserte filmer man kan vise. Denne grensen ble sist vinter endret av politikerne fra å være maksimalt femti prosent av titlene til å gjelde maksimalt to tredeler av visningene.

Barnefilmfestivalen

— Det er ingen grunn til å bekymre seg for at programmeringen på kinoen blir endret. Denne vil fremdeles bestemmes av kinodirektør Kim Skarning, sier styreleder Saga.

I pressemeldingen om salget heter det at «Kino Sør skal drives etter forretningsmessige prinsipper innenfor formålets rammer, og i samsvar med gjeldende konsesjonsbestemmelser».

— Vi har også sikret at Barnefilmfestivalen blir videreført, og at den lokale kompetansen ved kinoen blir værende i Kristiansand, sier Saga.

Barnefilmfestivalen vil nemlig fortsatt være eid av Kristiansand Kino Holding.

Motstander

Melissa Jocelyn Lesamana (SV) har vært blant det forestående kinosalgets skarpeste kritikere. Hun sier nå dette:

— Pressemeldingen som er sendt ut minner mest om en festtale. Vi i SV er skeptiske til salg til utenlandske, kommersielle interesser, og dette vil naturligvis over tid føre til press om mer kommersiell drift. Som de selv viser til er det snakk om en veldrevet institusjon, og det mener vi i utgangspunktet burde tale mot salg, sier Jocelyn.

Hun er også bekymret for fremtiden for Barnefilmfestivalen:

— Det er verdt å merke seg at en likelydende pressemelding ble sendt ut da Stavanger Kino ble privatisert. Der ble barnefilmfestivalen lagt ned kort tid senere, tross lovnader om at den skulle bevares, sier Lesamana.

Salget av kinoen skal til høsten opp i både kulturstyret og kommunalutvalget før det til slutt kan endelig godkjennes av bystyret.