Jeg tenkte på det igjen i forrige uke da jeg ble helt satt ut av Jennifer Lawrence som sang «The Hanging Tree», med tekst av forfatter Suzanne Collins og melodi av The Lumineers, i den nyeste «Hunger Games»-filmen. Jeg ble helt fortvilet da jeg ikke fant den på soundtracket, men ble heldigvis beroliget av et søk på nettet, som informerte om at sangen skulle slippes denne uken.

For meg handler det først og fremst om følelser. Den følelsen jeg får av en filmscene, hvor bilder og musikk er i perfekt harmoni, og hvordan det å lytte til musikken etterpå vil fremkalle den samme følelsen igjen, og igjen. Magisk.

Filmmusikken er også med på å gi deg en indikasjon på at noe skal skje, eller bygge opp en spenningsfølelse, eller kanskje gjøre det tristere eller mer romantisk.

Den gjør rett og slett filmopplevelsen enda bedre, og ofte blir både musikken og filmen noe du aldri glemmer hvis de virkelig treffer blink med begge deler.

Jeg har en sjelden gang opplevd at det motsatte har skjedd. Hvor musikken er altfor dramatisk i forhold til det som faktisk skjer på lerretet, eller at musikken ikke treffer den nerven den skal. Men stort sett er det positivt, og byr på store filmopplevelser som ikke hadde vært de samme uten.

For eksempel, og dette er bare noen veldig få eksempler av uendelig mange store øyeblikk, Tom Cruise i trusa mens han danser og synger til «Old Time Rock and Roll» i «Risky Business» (1983), når lille Abigail Breslin deltar i en skjønnhetskonkurranse for barn med et dansenummer til sangen «Super Freak» av Rick James i «Little Miss Sunshine» (2006), sluttscenen i «Fight Club» hvor Edward Norton og Helena Bonham Carter holder hverandre i hendene mens verden eksploderer rundt dem til lyden av «Where Is My Mind» av Pixies, eller dansescenen mellom Uma Thurman og John Travolta til Chuck Berrys «You Never Can Tell» i «Pulp Fiction» (1994).

Jeg avslutter med et utvalg hele soundtracks, som sammen med filmene de tilhører, har skapt magi hos meg (tilfeldig rekkefølge):

«The Crow» (1994), «9 ½ Weeks» (1986), «Purple Rain» (1984), «Drive» (2011), «Reservoir Dogs» (1992), «Romeo + Juliet» (1996), «Train Spotting» (1996), «Natural Born Killers» (1994), «Where the Wild Things Are» (2009), «Twin Peaks» (1990), «Her» (2013), «The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford» (2007) og mange, mange flere…