— Selvfølgelig vil jeg ha gevinsten, sier Mikkel Isak Eira stolt etter at det lørdag ble klart at han ble vinneren av «Farmen».

Hytta skal bygges i Nord-Norge, mest sannsynligvis i Finnmark. Men om det blir i hjemkommunen Kautokeino, er Mikkel ikke helt sikker på enda.

Mandag får han også overlevert bilen, en Kia Sportage til 420,000 kroner.

— Det er jo en kongebil, gliser luringen som allerede har testet ut det nye kjøretøyet.

Tidligere har det ikke vært noen tradisjon blant vinnere i realitykonkurranser å beholde sine tildelte premier, så lenge det ikke er kontanter.

Biler, hus og hytter har blitt solgt i skjønn forening. Men slik er ikke Mikkel.

- De angrer vel som hunder

Han gikk videre fra semifinalen da oppgaven var å bygge en bro ved hjelp av bambusstenger, tau og kniv. Astrid ble avgjort som andrefinalist da hun og Agnethe skulle sette opp et sauegjerde.

Så var det opp til deltakerne å gi poeng til hvem de mente skulle vinne av finalistene Astrid og Mikkel.

— Jeg ble helt sjokkert da jeg fikk flest stemmer. Jeg kjempet mot Astrid og tenkte at siden hun var jente kom det til å gå i hennes favør.

— Men mot alle odds ga de poeng til meg på grunn av arbeidsinnsatsen min. De angrer vel som hunder nå. Men nå er det for sent, humrer Mikkel i en lystig tone.

Så var det klart for kunnskapskonkurranse der Mikkel også vant ved å klare flest spørsmål. Dermed ble han kåret til vinner av årets «Farmen».

Ikke juks, men hjelp

Det har ikke stått på samens taktiske trekk inne på «Farmen». Han har blitt skjelt ut på grunn av både smugspising og sitt kvinnesyn.

Begge handlingene var pur strategi.

— Jeg snek unna fisk slik at Jarl Bernhard kunne få mat. Han var alltid så sulten. Dermed fikk jeg han på min side og da Jarl måtte forlate gården, valgte han meg som storbonde.

— Det var rett etter vi hadde spist oss mette og gode, smiler Mikkel fornøyd som valgte å bruke mat som bestikkelse.

Taktisk provosering

«Farmen»-vinneren reiste også noen øyenbryn da han ved flere anledninger oppførte seg mannsjåvinistisk ovenfor de andre kvinnelige deltakerne.

— Jeg ville bare få jentenes fokus bort fra selve konkurransen og de begynte å gjøre oppgaver som de ikke helt fikk til.

— Kvinnesynet mitt er ikke det verste for å si det sånn, sier Mikkel som mener damer kan gjøre like bra arbeid som menn. «Det tar bare litt lengre tid.»

Visste ikke han var påmeldt

Det var samboeren som meldte Mikkel på «Farmen», helt uten hans viten. Mikkel skjønte derfor lite da produksjonsselskapet Strix ringte og ville ha han på audition.

— Jeg trodde noen tullet med meg. Men etter hvert forsto jeg at det var fruen som sto bak.

Da Mikkel gikk igjennom første nåløye, begynte han å bli ivrig.

— Jeg erkjente at dette kunne gå min vei og lovte å finne på mye sprell og tull hvis de tok meg med.

Og med ble han. I hele ti uker har han sultet, arbeidet og spekulert seg fram til seier.

Unnet Dan Inge å vinne

En gang måtte Mikkel ut i tvekamp. Da var det Dan Inge Loftheim som var førstekjempe og Mikkel oppfordret «Dani» til å velge seg selv som konkurrent.

— Hvorfor nominerte du deg selv som andrekjempe?

— Jeg visste at den som vant sagetevlingen kunne komme helt fram til finalen, forteller Mikkel som hadde unnet slakteren fra Bryne seieren.

— Jeg tror absolutt Dan Inge kunne kjørt rundt i den nye bilen.

Rykter rundt seier

De siste par ukene har det gått mange rykter om at det ville bli Kautokeino-mannen som kunne forlate «Farmen» jublende. Selv har han tatt folkesnakket med stor ro og skaffet seg mange fans underveis. Da Mikkel var i Oslo mens finaleuka ble sendt på tv ble han stoppet av en gammel mann på gata.

— Mannen fortalte at kona hans hadde hatt meg som favoritt hele veien. Hennes største håp var at jeg skulle vinne «Farmen». Så døde hun i forrige uke uten å få vite resultatet.

— Det var utrolig trist, avslutter Mikkel, tydelig rørt.