«Belarusian Waltz» er nominert til Emmy i kategorien Outstanding Arts & Culture Programs, og konkurrerer blant andre mot de amerikanske nyhetsprogrammene «60 Minutes» og «ABC News 20/20».

Emmy-prisen er den amerikanske tv-bransjens høyeste utmerkelse. Prisene for de beste faktaprogrammene deles ut i New York mandag kveld amerikansk tid, dagen etter at prisene i fiksjonssjangeren er delt ut.

Sett av millioner i utlandet

— Hvis «Belarusian Waltz» vinner Emmy som første norske film blir det paradoksalt nok med en film som er sett av millioner i utlandet mens den hjemme i Norge bare er sett av et par hundre mennesker på Bergen Internasjonale Filmfestival og Protestfestivalen i Kristiansand, sier Torstein Grude i Piraya Film, som har produsert filmen.

Han forteller at filmen har blitt lagt merke til internasjonalt med tv-visninger prime time i USA, Sverige og Polen. Den har også deltatt på en rekke prestisjetunge festivaler.

Filmen ble vist på PBS i programserien «Point of View».

Filmet i Hviterussland

«Belarusian Waltz» er en norsk politisk dokumentarkomedie filmet i Hviterussland, Europas siste diktatur. Den handler om den modige opposisjonelle performancekunstneren Alexander Pushkin, som med utallige offentlige påfunn slåss mot regimet. Ifølge produsenten tilbyr filmen et dypdykk i sjelen til det hviterussiske folket, gjennom Pushkins kunst og hans forunderlige humoristiske stil.

Filmen har tidligere vært nominert til European Film Academy Awards og Prix Europa. Den er nå ute på dvd.

Den polske veteranen Andrzej Fidyk har regi på «Belarusian Waltz». Han står sammen med produsent Torstein Grude også bak filmen «Historier fra Yodok», som handler om konsentrasjonsleirene i Nord-Korea. Denne dokumentaren har premiere på norske kinoer 16. oktober.