— Vi ble ikke enige om strategi og veivalg, og derfor trekker jeg meg, sier Kai Erland, arrangør og styreleder i Protestfestivalen.

Han tok avgjørelsen mandag etter å ha vurdert for og imot i et par måneder. Erland har sammen med Svein Inge Olsen stått i spissen for festivalen helt fra den spede start for 10 år siden, og forteller at det fremkalte en rar følelse i ham da han mandag underrettet både styre og råd om sin avgjørelse.

— Protestfestivalen er blitt en del av livet mitt, derfor har dette vært et vanskelig valg.

UENIGE.

  • Hva er det Olsen og du er uenige om?

— Det har jeg ikke lyst til å gå nærmere inn på - utover å si at vi har ulikt syn på den videre driften. I noen grad handler uenigheten om å tilpasse driften til den økonomiske situasjonen.

— Innebærer det at du ville bremse mens Olsen vil gi gass?

— Vi har ikke hatt helt sammenfallende syn på hvilket nivå og omfang festivalen skal ha.

— Skyldes bruddet personlige forhold, at du og Olsen ikke lenger kan samarbeide?

— Ikke i det hele tatt. Vi har jobbet godt sammen i alle år. Det hadde vi ikke klart dersom personkjemien ikke hadde stemt. Vi har fungert bra sammen fordi vi har utfylt hverandre. Jeg har mine svake sider som Svein Inge har utliknet - og omvendt. Vi er heller et eksempel på noe uvanlig, nemlig at to personer kan jobbe så tett sammen over så lang tid.

MAGEPLASK.

  • Hvordan har økonomien vært?

— Festivalen har i senere år gått i økonomisk balanse, men årets festival er ikke finansiert fullt ut. Vi startet med et økonomisk mageplask, men jeg er stolt over at vi senere har holdt oss flytende, blant annet ved hjelp av offentlige tilskudd, sier Erland som har nedlagt hundrevis av dugnadstimer i festivalens tjeneste. I dag er han ansatt i full jobb som kulturarbeider i Stiftelsen Arkivet og i 20 prosent stilling i Protestfestivalen. Olsen har fulltidsjobb i festivalen.

— En medvirkende grunn til at jeg slutter, er at jeg har mye å gjøre både hjemme med tre små barn og de to jobbene. Nå vil jeg få mer tid – både til barna og Arkivet.

— Tror du din avgang er et banesår for festivalen?

— Jeg tror og håper inderlig at den vil leve videre. Det eksisterer et godt programgrunnlag, og dessuten regner jeg med at rådet snarlig vil finne en erstatter for meg som styreleder. Svein Inge har nok også behov for hjelp. Det er en stor festival som krever sitt mannskap, sier Erland som fortsetter i 20 prosent stilling til 1. mars.

TRIST.

Protestfestivalens nåværende styre består av Kai Erland (styreleder), Svein Inge Olsen (styremedlem) og Anne Grethe Andersen (styremedlem). – Jeg synes det er utrolig trist at Kai har trukket seg, men er overbevist om at Protestfestivalen vil leve videre. Jeg regner med at Svein Inge har et godt grunnlag å jobbe videre på. Dette skal nok gå bra, sier Andersen.