— De er stadig på nye steder. Det er ikke noe ensformig liv de har. De trives, og de blir en del av familien, sier Arild Arnardo om elefantene sine til NRK.

Elefantene er et av trekkplastrene for Norges Cirkus Arnardo som har sin base i Lillesand. Sirkusdirektør Arnardo synes ikke særlig mye om at det nå kan bli forbudt med elefanter på sirkus i Norge.

I sommer leverte en faggruppe fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet en rapport til Mattilsynet som inneholdt en risikovurdering av flere dyr som brukes på sirkus i Norge. Der kom elefanten dårlig ut blant dyrene faggruppen hadde sett nærmere på.

Les hele rapporten her.

Blant annet pekes det på at det i fremtiden kan være vanskelig å rekruttere elefanter til sirkus gjennom avl i fangenskap. Og metoden som er mye brukt for å temme ville elefanter, er såkalt «breakdown», noe som ikke er dyrevelferdsmessig forsvarlig, heter det i rapporten.

I tillegg mener faggruppen at det ikke er god tilgang til adekvat veterinærhjelp dersom elefanter skader seg eller blir syke.

Mattilsynet skal nå lage en «positivliste» over dyr som tillates fremvist på sirkus i Norge. Tar Mattilsynet hensyn til faggruppens rapport, kan det dermed se stygt ut for elefantenes fremtid på sirkus.

Arild Arnardo mener imidlertid Mattilsynet burde klare å ha kontroll på de få sirkusene i Norge.

— Vi er tre sirkus i Norge som har dyr som kommer fra utlandet. Det skulle de klare å holde orden på, sier han til NRK, og legger til:

— Jeg synes det er tull.

FORSIKTIG: Elefanten brukte lang tid på å føle seg frem før den gikk over artisten under en forestilling på Norges Cirkus Arnardo i 2005. Foto: Birger Ringseth