Initiativet for å redde tigrene kommer fra Verdensbanken, som nå har sikret seg celeber hjelp i kampen gjennom Indiana Jones-stjernen Harrison Ford og skuespillerkollegene Bo Derek og Robert Duvall. Harrison Ford har lenge engasjert seg i spørsmål knyttet til dyrevern. I en pressemelding fra Verdensbanken uttaler Ford seg svært positivt til det nye initiativet.

– Gjennom å binde seg til å hjelpe tigre viser Verdensbanken at de vil være en verdensledende aktør innen biologisk mangfold, forteller Ford.

Globalt

Verdensbanken melder i tillegg på sine nettsider at tigerbestanden har blitt redusert fra 100.000 til under 4000 det siste århundret. Redningsaksjonen, som har fått navnet «Tiger Conservation Initiative», ble lansert mandag 9. juni i Smithsonians zoologiske park i Washington. Presidenten i Verdensbanken, Robert B. Zoellick, forklarer bankens initiativ slik på nettsidene:

– I likhet med mange andre utfordringer knyttet bærekraftig utvikling, slik som klimaendringer, pandemier, eller fattigdom, er krisen som tigerbestanden står overfor et problem som ikke stoppes av de nasjonale grensene. Dette er et problem som ikke kan løses av enkeltnasjoner. Det kreves en allianse av lokalt engasjement hjulpet av kraftig internasjonal støtte, sier Zoellick.

Dyrevern

Tigeren fantes tidligere over store deler av Asia, men er i dag bare å finne på rundt sju prosent av sitt opprinnelige område. Den lever nå fritt i bare 13 land. Tigeren krever også mye plass, og er utsatt for menneskelig utbygging av naturområder. I India, der tilgangen på mat er god, kan opp til ti tigre overleve på 100 kvadratkilometer. I Russland, der tilgangen på byttedyr er betydelig dårligere, trenger hver enkelt av de mektige dyrene opp i mot dobbelt så mye plass.