Det er ingenting som overlates til tilfeldighetene når russerne arrangerer den europeiske finalen i Melodi Grand Prix. Nevnt er forlengts verdens største scene. Den siste uken har deltagerne også vent seg til at det kryr av politi og sikkerhetsvakter i og utenfor Olimpiysky Sports Complex, hvor Alexander Rybak skal i aksjon som nummer 20 i kveld.

Da fans og journalister ankom arenaen tidligere i ettermiddag, hadde politiet slått en jernkrig rundt stadion. De var overalt, utenfor metroen, nede på metroen, gater var sperret av og rundt hallen var det nesten én politmann pr meter.

Alvor

Delegasjonsleder Stian Malme i NRK er storfornøyd med at russerne setter sikkerheten i høysetet.

– De har virkelig tatt sikkerheten på alvor, jeg har vel aldri følt meg så trygg som her i Moskva. Vi har attpå til gått rundt uten sikkerhetsvakt mens vi har vært her. Det er blitt meg fortalt at det skal være kalt ut 20.000 ekstra politimenn i Moskva i forbindelse med MGP, sier Malme.

Sikkerheten er alltid et sentralt tema blant delegasjonslederne fra alle landene i samtalene med den europeiske kringkastingsunioen, EBU. I år var det ekstra viktig for de fleste.

– Jeg har ansvaret for 25 personer, og da er vi avhengige av at ting er ordentlig organisert. Når vi i tillegg reiser med en artist som Alexander Rybak, som er så stor forhåndsfavoritt, så er det klart vi er opptatt av at hans sikkerhet blir ivarettat, sier Malme.

Risiko

Den norske bussen blir hele tiden fulgt av politieskorte. Uten det hadde bussen brukt mer tid i trafikkø enn på scenen. Malme legger ikke skjul på at et Melodi Grand Prix regnes som et høyrisikoarrangement.

– Her er det samlet 3200 pressefolk fra hele Europa. Skal du finne på noe tull, så er det klart du vil gjøre det når du kan få veldig mye oppmerksomhet. Det gjelder MGP akkurat som OL og VM. Det sier seg selv, her ville de hatt alle verdens øyne rettet mot seg, sier han.

Skulle Alexander Rybak vinne i kveld, vil det bli en voldsomt trykk rundt 23-åringen. Da er det ikke bare de 47 norske akkrediterte journalistene som vil ha en bit av Rybak, da skal alle ha det.

– Skulle vi være så heldig å vinne, vil vi få hjelp av EBU til å håndtere presse og alt rundt, sier Malme.