KRISTIANSAND: – Vi har jobbet fra morgen til kveld siden 6. desember. Hadde det ikke vært for alarmen, hadde vi nok overnattet også, sier overregissør Hannah A. Hansen (18) og teatersjef Anne-Mette Jacob (18).

Fædrelandsvennen har tatt turen innom Rosegården Teaterhus, hvor det i disse dager øves intenst mot premieren på Idun Teaters versjon av «Den spanske flue». Stykket har première torsdag 1. januar og spilles til og med mandag 5. januar. Amatørteateret, som ble stiftet 15. november 1872, er da inne i sin 137. sesong , og årets medlemmer er stolte av å være en del av den tradisjonsrike teatergruppen.

Forviklinger.

Handlingen i «Den spanske flue» foregår hjemme i dagligstuen til sennepsfabrikant Klinke i Christiania i begynnelsen av det 20. århundret. Ludvig Klinke og to andre eldre menn i stykket ble for 25 år tidligere forført av en danserinne kalt «Den spanske flue» på restauranten «Den røde mølle». Danserinnen har siden presset alle tre for farsbidrag for et guttebarn, og mye av forviklingen i stykket bygges rundt hemmeligholdet av denne historien.

– Det er et krevende stykke. Spesielt når det gjelder timingen. Hvis ikke det sitter som det skal, blir det rett og slett ikke morsomt, sier regissør Arne Hadland.

Hadland jobber som dramalærer på Vågsbygd videregående skole, og har selv spilt i Idun Teater fra 1976-1987. I 1990-1991, og fra 1999-2000 hadde han ansvar for regien.

– Jeg dukker opp sånn hvert tiende år. Det er utrolig gøy å være med, og jeg er stolt over at Kristiansand har landets eldste skoleteater, sier regissøren.

Han er imponert over innsatsviljen til de tolv amatørskuespillerne, og mener det har blitt et bra resultat. Nå er han mest bekymret for at kostymer, lys og alt av rekvisitter kommer på plass til premieren.

Få skuespillere.

Teatersjef Jacob forteller at rekrutteringen i år var spesielt vanskelig. Hun er usikker på hva det skyldes, men etter sammenslåingen av Katedralskolen og Gimle videregående har det vært vanskelig å få informasjon ut til alle elevene. Hadland skyter inn at ungdommene i dag har mindre fritid.

– Alle har kvelds— og helgejobber. Det er synd at ikke flere ser verdien av å være med å spille teater. Det er veldig gøy og lærerikt, sier Hadland.

Jacob og Hansen er derimot glade for at de har fått med tre førsteklassinger på laget, noe som ifølge dem er høyst uvanlig. Hun sier de fleste tør ikke gå på scenen det første året, men i år er de så heldige å ha med tre modige sjeler fra første klasse. Hun sier det ikke er nødvendig med erfaring for å være med, men at man må ha mot til å drite seg litt ut og å tørre å gi av seg selv på scenen.

– Jeg er utrolig stolt av alle sammen. Det har blitt veldig bra, og vi gleder oss til å vise det fram for publikum. Jeg håper det blir fullt hus så alle kan se hvor flinke vi har vært, sier Jacob.