KRISTIANSAND: I dag ble det kjent at Gaute Heivoll også skal prøve seg på det amerikanske bokmarkedet, når hans siste roman «Før jeg brenner ned» er solgt til USA.

Fra før er boka solgt til Danmark, Storbritannia, Italia, Israel, Polen, Spania, Brasil, Finland, Island, Tyskland, Russland, Frankrike, Nederland og Sverige.

– Dette viser at det amerikanske markedet er mottakelige for de skandinaviske, realistiske romanene, som har spenningselementer og sentimentale anslag, sier forlagssjef i Tiden Forlag, Richard Aarø, til fvn.no.

Det var med sin niende bok, «Før jeg brenner ned», at Gaute Heivoll for alvor fikk sitt litterære gjennombrudd. Boka er basert på en av Norgeshistoriens verste pyromansaker, de ti brannene i Finsland i 1978. I fjor ble forfatteren fra Finsland hedret med Brageprisen for romanen. Den ble også nominert til Bokhandlerprisen 2010, Ungdommens kritikerpris 2010 og P2-lytternes romanpris 2010. Hittil er «Før jeg brenner ned» trykket i 30.000 eksemplarer og solgt til 15 land. «Nokas»-regissør Erik Skjoldbjærg har sikret seg retten til å lage spillefilm av brannhistorien.

I fjor høst startet også filminnspillingen av kortfilmen basert på Heivolls barnebokdebut «Himmelen bak huset», i regi av Steffan Strandberg og Livar Hølland.

Gaute Heivoll har opplevd medieoppmerksomheten i forbindelse med suksessromanen som belastende. Sent i høst kansellerte han alle avtaler, og er sparsommelig med å uttale seg i media.